Контролираната от Русия част от югоизточната украинска Запорожка област изнася до 7000 тона зърно на ден, заявиха назначените от Москва власти в района, цитирани от Ройтерс и БТА.

Киев обвинява Русия, която е най-големият износител на пшеница, че краде зърно от завладените от нея територии, след като навлезе с войски в Украйна през февруари. Москва отхвърля обвиненията.

Контролираната от Русия част от Запорожка област транспортира до 5000 тона зърно на ден с влакове и между 1500 и 2000 тона на ден с камиони, съобщи в социалните медии Евгений Балицки, който оглавява назначената от Москва администрация в част от Запорожка област. Той не посочи за къде се изнася зърното.

Балицки допълни, че доставките скоро ще се увеличат, след като контролираното от Русия пристанище в град Бердянск на Азовско море започне да обработва зърно.

"Този въпрос ще бъде разрешен и ще започнем да товарим сухи товари до Турция. Фермерите ще могат да продават зърното си в Турция, Саудитска Арабия, Близкия изток и Египет", допълни той.

Ройтерс отбелязва, че не може да удостовери твърденията.

Миналия месец Балицки каза, че контролираната от Русия част от Запорожка област е сключила споразумения за продажба на зърно с Ирак, Иран и Саудитска Арабия, припомня агенцията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че ООН работи заедно със Съединените щати и Европейския съюз за преодоляване на пречките пред достигането на руски храни и торове до световните пазари, предаде Ройтерс.

По думите му държавите, които са наложили санкции на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, са пояснили, че санкциите не се отнасят за храни и торове, но добави, че независимо от това е имало известно възпиращо въздействие по отношение на износа. По думите му има "определени пречки и трудности, които трябва да бъдат преодолени" във връзка с доставките, застраховането и финансите.

Генералният секретар на ООН говори на пресконференция в Истанбул, която даде заедно с турския министър на отбраната Хулуси Акар в Съвместния координационен център, откъдето се извършват инспекциите на товара на корабите със зърно от Украйна. Преди да пристигне там Гутериш посети пристанището Зейпорт в истанбулската община Зейтинбурну, откъдето беше превозен до кораб, очакващ да бъде инспектиран. След инспекцията генералният секретар на ООН отплава заедно с инспектиращата комисия към Съвместния координационен център.

Гутериш благодари на Турция за важната, по думите му, роля в инициативата за зърнения коридор през Черно море и отбеляза, че друга част от тази пакетна сделка се отнася до безпрепятствения достъп до световните пазари на освободени от санкции руски храни и торове.

"Вчера бях в Одеса, където гледах как товарят кораб със зърно и останах много впечатлен. Тези продукти ще отидат при хората, които имат нужда от тях. Руските продукти също трябва да бъдат предоставени на световните пазари. Ако през 2022 г. няма тор, през 2023 г. няма да има храна. В момента сме в началото на един много дълъг процес. И преди съм казвал на ЕС и САЩ да не налагат ембарго върху торове и зърнени храни", заяви Гутериш, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Осигуряването на повече храни и торове от Украйна и Русия е от съществена важност за по-нататъшно успокояване на стоковите пазари и за по-ниските цени на купувачите, посочи още той.