Венецуела обяви, че съдебно решение ще й позволи да възстанови средства в размер на 1,5 милиарда долара, замразени в Португалия в рамките на санкциите, наложени срещу южноамериканската страна след противоречивото преизбиране на президента Николас Мадуро през 2018 година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Венецуелското правителство спечели делото и си връща активите в Португалия. 1,5 милиарда долара бяха деблокирани", написа в социалната мрежа Туитър, неотдавна преименувана на "Екс" (X), министърът на комуникациите и информацията Фреди Нанес.

Става дума за средства в сметките на португалската банка "Нову банку" (Novo Banco) на институции и компании от Венецуела като Банката за икономическо и социално развитие и петролния гигант "Петролеос де Венесуела" (PDVSA). Това се вижда от скрийншотове на решението на съда, публикувани от Нанес.

Решението е било прочетено и по държавната телевизия.

След преизбирането на Мадуро през 2018 година Венецуела бе обект на санкции от международната общност, която не го призна за законно избран президент на страната. Опозицията, която бойкотира гласуването, окачестви изборите като "измама".

"Нову Банку" блокира средства, тъй като Португалия призна официално ръководителя на опозицията Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела от 2019 година.

Опозицията сложи край на това условно президентство в края на януари, считайки, че то не е изпълнило целите си за политическа промяна.

По това време Мадуро квалифицира като "кражба" блокирането на венецуелски средства в Португалия и ги оцени на 1,7 милиарда долара.

Опозицията обяви през февруари 2019 година, че е попречила на администрацията на Мадуро да трансферира 1,2 милиарда долара от Португалия към Уругвай посредством Банката за икономическо и социално развитие, която притежава клонове на уругвайска територия.

Николас Мадуро редовно уверява, че Венецуела има поне 24 милиарда долара, които са секвестирани в чужбина заради санкциите.