Венецуелският президент Николас Мадуро отрече твърденията, че страната му отново е в рецесия и заложи на икономически растеж от над 5 на сто до края на 2023 г., предаде Франс прес. Така той отхвърли прогнозите на независими наблюдатели.

"Те твърдят, че Венецуела отново е влязла в рецесия и се позовават на фалшиви данни", каза Мадуро в изявление по държавната телевизия. Той обвини Държавния департамент на САЩ, че използва медиите и различни организации, за да разпространява "фалшива информация" относно икономическия растеж на страната.

"Тази година Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибите (ECLAC) прогнозира минимален растеж от 5,5 на сто. Международният валутен фонд (МВФ) залага на минимум от 5 на сто и аз съм сигурен, че от това, което виждам и всички ние виждаме, икономическият растеж ще надвишава тези прогнози", каза президентът, цитиран от АФП и БТА.

Оценката от края на юли на Венецуелската финансова обсерватория, която е референтен орган при липса на официални данни, е че икономиката на страната се е свила със 7 на сто през първата половина на годината спрямо същия период на 2022 г.

Миналата година Венецуела регистрира растеж след 9 години рецесия, през които брутният вътрешен продукт (БВП) намаля с 80 на сто заради значителния срив в петролния сектор, който е от жизненоважно значение за икономиката.

Относителното възстановяване през 2022 г. се дължи неофициално на доларизирането на икономиката и на спада на инфлацията, която обаче продължава да е една от най-високите в света.

От края на 2022 г. икономиката е регистрирала забавяне. Това съвпада с избухването на корупционния скандал, който разтърси държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA).

Тази ситуация е засегнала паричната ликвидност и наличностите в държавната хазна, дестабилизирайки допълнително валутния курс в де факто доларизираната страна. Инфлацията, която в определен момент е била под контрол, отново е нараснала, достигайки 436 на сто на годишна основа до май.