Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя постоянните разходи на компаниите при рязък спад на продажбите, каза по БНТ Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

Вместо през лятото да се изработи такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да правят такива разработки и сега стигаме до тази ситуация, че редица сектори са изправени пред затваряне и фалити.

Ние сме в такова положение, тъй като бизнесите не са напълно затворени, но са с ограничение в дейността, в същото време постоянните разходи си вървят, обясни Велев.

През август от АИКБ заявиха, че е крайно наложително дейностите със спад, надвишаващ определен размер (например 40 или 45 на сто) на база същия месец на 2019 година, да бъдат подпомогнати с частично заплащане на непокритите фиксирани разходи. В отговор тогавашният министър на икономиката Кирил Петков каза при блиц контрол в парламента, че с 40 млн. лева "искаме да впрегнем потенциални помощи - например част от фиксираните разходи да бъдат поети в туризма и ресторантьорския бизнес".

Нека да е ясно, че ние подкрепяме зелените сертификати, подчерта днес председателят на АИКБ. Според него това е по-добрата алтернатива пред пълното затваряне. Ние апелираме към работодателите да насърчат ваксинирането, допълни той.

Тестовете за работещите обаче трябва да бъдат безплатни, тогава ще бъдат равнопоставени тези опции - ваксинация, преболедуване или тестове, каза на свой ред Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Домакинствата все по-осезаемо изпадат в една галопираща дупка с повишението на цените, коментира председателят на синдиката. Той посочи като пример драстичното увеличение в цените на основни хранителни продукти като олиото.

Трябва да се компенсират доходите с поне същия темп, който сме имали до момента. Даваме си сметка, че това няма да е лесно за фирмите и точно за това сме съгласни с бизнеса, че трябва да бъде компенсиран от държавата, обясни председателят на КНСБ.