Бойкот на австрийски инициативи, стоки, магазини и бензиностанции на територията на България заради отказа на Виена да ни пусне и в сухопътния Шенген, предлага шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"След като България положи всички изисквания и отговоря на условията, защо не сме равни на другите? Защо няма свобода на движение на стоки и хора? 3% са само пратките по въздух и вода, 97% са по суша - 97% не сме в Шенген", обясни Велев в ефира на "Здравей, България".

По думите му пропуснатите ползи за страната са над 1 млрд. годишно.

"Ние бихме подкрепили по-твърда реакция от страна на правителството. Защо не наложим вето на някоя австрийска инициатива? Трябва да има призиви за непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги. Трябва да има и правителствена, и обществена реакция", смята Велев.

Той уточни, че трябва да се търсят такива средства за въздействие, които да дадат мотив на политически фактори в Австрия да променят позицията си.

Според Велев България е показала, че е равна с останалите, но бива третирана като второ качество. "Това е неприемливо за българския бизнес и ние настояваме за по-твърда реакция", посочи Велев.

По думите му австрийският транзитен транспорт трябва да бъде контролиран по-добре - така, както иска Австрия.

"Австрия иска от нас това и ние ще ги проверяваме повече време", каза още Велев.

В края на миналата седмица на моста при Видин се образуваха огромни опашки от тирове, след като митниците започнаха усилени проверки на камионите, пътуващи към Австрия.

Велев допълни, че според него държавата не се възползва максимално от предимствата на географското си местоположение.

Той обаче не коментира дали България трябва да спре руския газ за Австрия, който минава през наша територия.