За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции надхвърля 1 млрд. лв. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум "Европа и бизнеса: икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество", организиран от Предприемачи - ГЕРБ в Русе, съобщиха от министерството.

По думите му от началото на мандата на правителството общият размер на преките чуждестранни инвестиции е над 5,6 млрд. лв. Това е статистиката само, ако проследим данните, които БНБ отчита. Но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите - вътрешни и външни, които НСИ отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година, е обяснил зам.-министър Манолев. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година. Друг позитивен факт - основният ни пазар са страните-членки на ЕС, което означава, че нашата продукция е качествена, след като се реализира на най-конкурентния пазар, е подчертал Александър Манолев. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - съседна Турция. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, Съединените американски щати, Северна Македония, Руската федерация и др., е станало известно от направената презентация.

Акцент в изказването му са били и възможностите за предприемачество и започване на бизнес в България. Към момента е ход процедура по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" с бюджет от 67 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството, по която са получени над 2 хил. проекта, които са в процес на оценка.

Огромният интерес към процедурата показва, че в България вече има развита стартъп екосистема и много млади, мислещи хора с идеи, които с правилната подкрепа и малко късмет могат да покорят глобалните пазари, е казал още Александър Манолев.