Унгария замрази цените на шест основни хранителни продукта на техните нива от 15 октомври 2021 г. За решението съобщи днес премиерът Виктор Орбан, съобщи WTN.

"Днес решихме да се намесим в ценообразуването на шест основни хранителни продукта: бяла кристална захар, пшенично брашно, слънчогледово олио, свинско месо, пилешко филе и краве мляко с 2,8% масленост. Това означава, че цената на тези шест продукта трябва да се върне на нивото от 15 октомври миналата година. От февруари това трябва да се случи във всички магазини", каза Орбан във видео съобщение.

Правителството прибягва до мярката, за да защити интересите на гражданите пред нарастването на цените на основните храни, причинено от енергийната криза в Европа. Според Орбан Унгария вече е ограничила покачването на цените на бензина и води политика на намаляване на сметките за комунални услуги.

Значителното покачване на цените на газа в Европа започна през април-май, когато средната спот цена се колебаеше в диапазона от 250-300 долара за 1000 кубически метра. В последните дни на лятото стойността на фючърсите надхвърли $600, а в началото на октомври премина прага от $1000. На 6 октомври цената достигна най-високия връх на фючърсния пазар за всички времена - над 2000 долара за хиляда кубически метра.