Бизнесът се договори за по- високи компенсации за цената на тока и това носи известно успокоение, че ще се запазят работни места, ще се реализират инвестиционните намерения и няма просто да се оцелява, каза пред БНР - Пловдив, председателят на УС на БСК Добри Митрев.

"Диалогът се проведе и от него се роди по-добро и справедливо решение за всички небитови потребители на електрическа енергия", каза Митрев. Досега обезщетенията за бизнеса имаха ограничение от максимум 30% от пазарната цена на тока. Именно таванът стана повод за недоволство от страна на работодателските организации.

След дълга онлайн среща правителството и бизнесът се договориха при над 185 лева за мегаватчас на свободния пазар, компенсацията ще бъде в размер на 75% от надвишеното. Таванът остава, но той вече е различен - не повече от 250 лева на мегаватчас.

Ако в бъдеще има нови сътресения на пазара на срещата е договорено да се вземат последващи мерки.

Според Митрев компенсациите по същество са връщане на част от надвзетото, което поради системните грешки на българската енергийна система са отишли като свръхпечалба от енергийните дружества. Това е относителна справедливост за всичко, което се случи на енергийните пазари.

Проблемът е български и на ЕС, защото в САЩ цената на киловатчас е 50 долара, в Китай почти същото, а в Европа допусна свръхвисоки цени, които намаляват конкурентоспособността на всяко едно предприятие, включително българско.

Трябва ни нова енергийна стратегия, нов интегриран план "Енергетика и климат", нови правила за работа на Българската независима енергийна борса, законодателни решения, които да не допускат подобни трусове в бъдещето, каза още Добри Митрев.