Украйна е договорила десетки споразумения за съвместно производство или обмен на технологии със западни партньори, съобщи днес Киев, което става на фона на стремежите на страната да намали зависимостта си от военните доставки от Запада и да стимулира вътрешното производство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Усилията за увеличаване на вътрешното производство са от голямо значение, тъй като бъдещето на мащабната военна помощ от САЩ и ЕС изглежда все по-несигурно, а запасите на западните страни са все по-изчерпани, посочва Ройтерс.

"Имаме десетки нови договори между компании за съвместно производство или обмен на технологии", заяви министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров в публикация във Фейсбук.

Той се аргументира с резултатите от проведен в Киев международен форум на отбранителната индустрия с участието на повече от 250 западни оръжейни производители, последван от съвместна украинско-американска отбранителна конференция във Вашингтон през декември.

"Подписахме меморандум със Съединените щати за съвместно производство и обмен на технически данни", каза Умеров.

Тази седмица Киев беше домакин на друга конференция с най-големите британски производители в областта на отбраната, включително Бабкок интернешънъл груп (Babcock International Group) и БАЕ Систъмс (BAE Systems), съобщи в Телеграм държавният производител на оръжие "Укроборонпром".

Украйна търси повече споразумения, подобни на нейното предприятие с германския производител на оръжие "Райнметал" за обслужване и ремонт на западни оръжия, както и споразумение с две американски фирми за съвместно производство на жизненоважните 155-милиметрови артилерийски снаряди.