Украйна получи от Международния валутен фонд (МВФ) втори кредитен транш, на стойност 890 млн. долара, съобщи агенция Укринформ, цитирана от БТА.

Средствата са предоставени в резултат на успешния първи преглед на програмата за разширено финансиране (Extended Fund Facility - EFF), посочи министерството на финансите на страната.

Украйна вече е получила 3,59 млд. долара от МВФ.

Общото финансиране по програмата, задействана през март 2023 г., се равнява на 15,6 млрд. долара. Парите ще бъдат използвани за бюджетна подкрепа, се казва в съобщението.

Програмата за заем - т.нар. Механизъм за разширено финансиране (EFF) е част от общ пакет от 115 млрд. долара за подкрепа за Украйна. На 30 юни МВФ потвърди, че украинските власти са постигнали "голям напредък в изпълнението на ангажиментите си при трудни условия".

В края на миналия месец стана известно, че Украйна ще получи 1,5 милиарда долара от Световната банка за подкрепа на реконструкцията и възстановяването на страната. Средствата, които ще бъдат осигурени с гаранции от японското правителство, са насочени към подкрепа на социалното осигуряване и икономическото развитие на Украйна,

Заемът ще помогне за подпомагане на вътрешно разселените лица и пенсионните плащания, заяви на 30 юни премиерът на Украйна Денис Шмигал.

Украйна разчита на финансова помощ от чуждестранните си партньори, за да може да покрие бюджетния си дефицит.