На годишна база инфлацията в Турция се е покачила до 24,52 на сто, показват данните на Турския статистически институт. Това е най-високото ниво от края на 2003 г. На месечна основа през септември инфлацията в страната е нараснала с 6,3 процента, показват официалните данни, оповестени днес.

Данните надвишават значително прогнозния ръст от 3,6 процента в проучване на Ройтерс и открояват дълбокото въздействие на валутната криза върху икономиката в по-общ план, отбелязва агенцията.

Министърът на финансите Берат Албайрак побърза да съобщи, че Турция ще обяви мерки за борба срещу инфлацията следващата седмица. В интервю за телевизия НТВ, министърът отбеляза, че обсъждането на стъпки за борба срещу инфлацията ще започне още утре.

Новият бюджет на Турция ще я спаси от "триъгълника на злото", формиран от инфлацията, лихвените проценти и обменните валутни курсове, заяви вчера в парламента пред членове на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА. Президентът заяви още, че Турция ще отговори с икономически растеж на атаките срещу турската валута.

Тази година турската лира загуби 37% от стойността си спрямо долара.

Ердоган поиска от турците да докладват за необичайни повишения на цените в магазините, като подчерта, че отговорност на правителството е, ако е нужно, да извърши проверки.

"Призовавам своя народ: Ако има необичайни разлики в цените на пазарите или на други места, незабавно докладвайте за тях на общината", заяви той. "Ако има сериозни колебания в цените или наличностите, наша отговорност е правителството да извърши инвентаризация и да направи нужното", каза президентът.

Ден по-рано, на 1 октомври, Ердоган заяви, че колебанията в курса на лирата не отразяват икономическата реалност и че Турция е на път да преодолее това, което той определи като атаки срещу икономиката. Той изтъкна, че несигурността, причинена от колебанията в курса на лирата, постепенно изчезва, но правителството внимателно ще следи проблемите, причинени от инфлацията и лихвените проценти. В реч при откриването на новата парламентарна година Ердоган посочи също, че турската икономика отново постига баланс.

Президентът каза още, че Турция няма да направи компромис с бюджетната дисциплина или да отстъпи от правилата на свободния пазар и цели да привлече чужди инвестиции.