Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с 625 базисни пункта до 24% днес, стана ясно от съобщение на сайта на институцията.

Това изненада пазарите, които очакваха ръст от 425 базисни пункта. След като от три месеца по искане на президента Ердоган лихвите в Турция не мърдаха, това доведе до исторически минимум на турската лира към долара и скок на инфлацията в страната до 18% на годишна база.

Страната се изправи пред сериозни икономически проблеми ,след като заради слабата лира вътрешното потребление намаля драстично и започнаха фалити на производители. Заради скъпият долар повечето от стоките в страната ,които зависят от внос на компоненти и суровини поскъпнаха, а потребителите не разполагат с пари, за да ги купуват.

По-рано днес Ердоган заяви пред турски търговци, че страната ще се придържа стриктно към правилата на пазарната икономика, дори ако това налага да се взимат непопулярни решения.

След решението на Централната банка турската лира върна част от обезценката си спрямо щатския долар и дори слезе под границата от 6 турски лири за 1 долар- до 5.921 лири.