Напредъкът в изкуствения интелект и създаването на автономни системи ще доведе до заемането на много работни места от роботи. Все пак, защо да наемеш човек, който има нужда от почивка, не може да работи по 24 часа на ден, и получава всеки месец заплата, когато същата задача може да се извършва нонстоп от робот, за който трябва да се плати само веднъж?

Под робот не трябва да се разбира единствено класическото описание на хуманоидна машина с две ръце и крака. Роботи ще са автономното ви такси; софтуерът, заменящ човека работещ в кол център; машините конструиращи автомобили и дори хамалите в някой голям логистичен център. Технологията за автоматизацията на тези, а и на още много други работни неща е вече налична и всяка година става по-евтина и съвършена. Това кара редица анализатори и икономисти да направят стряскащи на пръв поглед прогнози.

Прогнозите и страхът

В резултат на развитието на технологиите, роботите могат да заемат 80 млн. от американските и 15 млн. от британските работни места - това са половината от работните места в тези две страни, твърди Анди Холдейн, старши икономист в Банката на Англия (Bank of England). Според него това ще стане в рамките на следващите 10-20 години.

Финансов анализ на одиторската компания PwC твърди, че в следващите 15 години над 30% от работните места в развитите страни, като Великобритания, Германия и САЩ ще бъдат заети от роботи. От Оксфордския университет дават прогноза, че 35% от работните места във Великобритания ще бъдат заменени от изкуствен интелект в същия срок.

Мнозина сериозни анализатори са на мнение, че към края на идното десетилетие стотици милиони длъжности ще са заети не от хора, а от машини. Футурологът от Мичигански университет Мартин Форд, автор на "Възхода на роботите", заявява, че човечеството ще се изправи пред масова безработица и икономически срив, ако не предприеме радикални мерки като предлагане на гарантиран базов доход и програми за преквалификация.

Авторитетните прогнози, че след 15 години, най-вероятно няма да има тираджии, шофьори на такси или служители в кол център звучат стряскащо и плашещо за мнозина. Страхът, че автоматизацията може да доведе до масова безработица, често се експлоатира от автори на книги или клипове в YouTube.

Потенциалът за конфликт между роботи и работници може да бъде избегнат с правилните политики

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според прогнозите им броят на бедните ще скочи, а мнозина ще зависят от социални помощи и кредити, защото ще могат да се прехранват едва едва с нископлатени работни места. Тези автори рисуват дистопичен свят, в който богатите и роботите ще живеят в своеобразен рай, докато мнозинството ще е на ръба на оцеляването в гета. Но има ли наистина защо да се страхуваме?

Реалността

На първо място, автоматизацията няма да протече навсякъде по едно и също време. За компанията "Хикс" може да е по-изгодно да замени служителите си в кол център в САЩ с гласови асистенти, но едновременно с това да запази поделението си в страна, като Индия. Не всички фирми ще могат да си позволят да направят скъпа, макар и еднократна, инвестиция в закупуването на автономна машина или робот.

Анализ на консултантската агенция "Маккинзи енд Къмпани" твърди, че страни, с по-малка икономика и по-ниски способности за инвестиции в автоматизация, няма да бъдат засегнати от масовата роботизация на работни места. Освен това нископлатеният труд по целия свят ще остане на практика непроменен.

Мнозина оприличават страховете от роботите, на страха по време на Първата индустриална революция. Тогава хората са се плашели, че парният двигател и механизираният стан ще доведат до масова безработица. Имало е случаи, при които работниците са унищожавали новите за времето си машини, виждайки в тях дяволска заплаха. Историята обаче показва, че Първата индустриална революция не само не довежда до безработица и обедняване, а спомага за прогреса на човечеството. Същото важи за Втората и Третата индустриални революции, които сме преживяли, както и за Четвъртата, на чийто праг се намираме.

Стартът

Всъщност, роботите вече са започнали да заменят хора. Изследване на Би Би Си разкрива, че общо 505 завода в китайският град Донгуан са инвестирали 430 милиона долара в роботи, като целта е да се заместят над 30 хиляди работници.

Фирмата Foxconn - производител на електронни устройства като iPhone на Apple, също е на път да замени 30% от работната си ръка с автоматизирани машини.

В информационни агенции като Associated Press спортните материали се пишат от софтуер, а не от човек, а част от финансовите новини на Forbes също са дело на програма. Всъщност роботите вече влияят на света на парите.

 

Новинарски емисии на руския канал "Россия 24", както и на китайската информационна агенция вече се водят от хуманоидни роботи, чийто вид и интонация е изключително близка до човешката.

Хуманоидните роботи са на път да станат неразличими от хората

Снимка: Weibo

Uber експериментира с безпилотни таксита и има план да заложи изцяло на автономния транспорт, като по този начин направи услугите си още по-евтини и достъпни.

Amazon е заменил голяма част от своите складови работници с роботи и планира напълно да автоматизира своите доставки - започнати са дори експериментални доставки с дронове и други автономни машини.

Дори в България вече работят заводи, чийто поточни линии разчитат предимно на роботизирани машини.

Изходът

Развитието на роботите няма да доведе до масова безработица. Всъщност автоматизацията ще открие нови перспективи пред човечеството. От една страна ще възникнат нови работни места, свързани със разработката на хардуера и софтуера, съставящ роботите. Ще се появят и много нови социално отговорни длъжности, които досега са били пренебрегвани, но биха били много необходими за подобряването на човечеството.

Според Световния икономически форум (WEF) Четвърта индустриална революция има потенциала да създаде нови 133 милиона работни места в световен мащаб, докато 75 милиона работници ще бъдат заменени от роботите.

Част от приходите, които автоматизацията ще донесе на компаниите и държавите, ще бъдат пренасочени към програми за преквалификация и подпомагане. В крайна сметка никой няма интерес от масова безработица и бедност - нито правителствата, нито големите корпорации и фирми.

Мит е, че автоматизацията ще доведе до масова безработица

Снимка: Shutterstock

"Без проактивни подходи не само работниците, но и бизнесът ще загубят. Компаниите имат морален и икономически императив да инвестират в преквалификацията и обучение на служителите си", заявяват от WEF.

Според някои специалисти, роботите ще позволят на хората да бъдат по-човечни и биха довели до същински нов ренесанс, тъй като творческият потенциал на хората ще бъде отключен, след като те се освободят от необходимостта да изпълняват еднообразни и механични задачи по 8 часа на ден.

"Малко по малко ние влизаме в нова ера на роботиката - и това е нещо, което трябва да приветстваме, а не да се страхуваме от него. Работните места на бъдещето ще са по-творчески и изпълнени с повече милосърдие, състрадание и добрата към другите. Хората са наистина приспособими и дори няма да усетят плавната промяна", смята пионерът в роботиката кореецът О Джун-хо, чийто робот Hubo участва в откриването на Зимните олимпийски игри в Южна Корея.

Анализаторите отчитат, че автоматизацията ще протече първо именно в най-развитите страни, които страдат от хронично намаляване на населението. Япония, която изпитва същинска демографска криза, ще може да спаси икономиката си именно, чрез роботи.

Ползите от автоматизацията са огромни. Работниците ще се преквалифицират, нови работни места ще дойдат на мястото на старите. Творческите и социални дейности ще получат много по-голямо внимание, а компаниите ще направят каквото могат, не просто да запазят, но да повишат темповете на консумация от потребителите, което не би било възможно в свят с голяма безработица. Невъзможно е Четвъртата индустриална революция да протече бързо и рязко, като до края на века ще бъде извършена плавна трансформация, крайният резултат от която ще е добър за всички. Страхът в случая е толкова безпочвен, колкото и страха от парния двигател през 18-ти век.