Канцлерът Олаф Шолц прави встъпително посещение в Китай в петък, което ще бъде наблюдавано отблизо за това доколко сериозна е Германия относно намерението й да намали икономическата си зависимост от нарастващата суперсила в Азия и да се изправи срещу нейното комунистическо ръководство. 

Еднодневно посещение на 4 ноември ще направи Шолц първият лидер на страните от Г-7, посетил Китай от началото на пандемията COVID-19 и първият, който ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин, откакто той консолидира властта си на завършилия наскоро конгрес на комунистическата партия. Това се казва в анализ на Сара Марш и Андреас Ринке в Ройтерс (Reuters). 

Дълбоки търговски връзки свързват Азия и най-големите икономики в Европа - с бързата китайска експанзия и търсенето на автомобили и машиностроителна продукция от Германия, подхранващи нейния растеж през последните две десетилетия. Китай стана най-големият търговски партньор на Германия през 2016 г.

Неотдавнашно проучване на мозъчния тръст Ifo установи, че почти половината от германските индустриални фирми сега разчитат на значителен принос от страна на Китай.

Но пътуването на Шолц идва в момент на нарастваща загриженост на Запада - особено в най-големия съюзник на Германия в областта на сигурността, Съединените щати - относно търговските практики на Китай, спазването на човешките права и териториалните амбиции.

И на фона на притесненията у дома във връзка със зависимостта на Германия от една все по-настоятелна, авторитарна държава, като се имат предвид и последиците от нейната прекомерна зависимост от руската енергия.

"Изключително важно е никога повече да не се поставяме толкова зависими от страна, която не споделя нашите ценности", каза външният министър Аналена Бербок пред телевизионния оператор ARD в отговор на въпрос за Китай.

Шолц, който ще се срещне както с китайския премиер Ли Къцян, така и със Си, ще притисне Китай да отвори пазарите си, ще повдигне опасения за човешките права и ще обсъди "автократичните" тенденции, каза говорител на германското правителство миналата седмица.

Германия вече беше започнала да заема малко по-твърда позиция спрямо Китай при бившия канцлер Ангела Меркел, например с изпращането миналата година на военен кораб в оспорваното Южнокитайско море - за първи път от две десетилетия.

Сега правителството на Шолц изготвя първата си стратегия за Китай на базата на коалиционно споразумение, което постигна по-твърда позиция спрямо Пекин, споменавайки чувствителни въпроси като Тайван и Хонконг и нарушенията на човешките права в Сянцзян.

Канцлерът вече направи първото се посещение в Азия  - в Япония, а не в Китай, за разлика от своя предшественик в знак на променящите се времена.

Ще продължи ли меркантилният подход?

И все пак някои членове на управляващата коалиция, европейски служители и правозащитници имат опасения за наличие на ранни признаци, че Шолц няма да тръгне към решително скъсване с това, което се смята за меркантилния подход на Меркел към Китай.

Шолц ще бъде придружен от делегация от бизнес лидери, включително главните изпълнителни директори на Volkswagen, BASF, Siemens, Deutsche Bank, BMW, Merck и BioNTech, според източници, запознати с въпроса.

Германският канцлер Олаф Шолц, вдясно, придружен от главния изпълнителен директор на BASF Мартин Брудермюлер по време на посещение в централата на компанията недалеч от Берлин. Сега Шолц ще води Брудермюлер в Пекин

Снимка: AP/БТА

Не са планирани сделки с компании, каза представител на германското правителство.

"Решението му да заведе бизнес делегация обаче показва, че за Германия печалбата продължава да надделява над правата на човека", каза в сряда Долкун Иса, президент на базираната в Мюнхен група Световен уйгурски конгрес, твърдейки, че Шолц пренебрегва геноцид, който се провежда в района на Сяндзян.

Пекин отрича да злоупотребява с правата на хората там.

Миналата седмица германският канцлер прокара в правителството решението да се позволи на китайската Cosco да инвестира в терминал в пристанището на Хамбург въпреки отпора от коалиционните му партньори.

Младшите коалиционни партньори на Шолц, Зелените и Свободните демократи (СвДП), отдавна са по-твърдо настроение към Китай от социалдемократите (СДП) на канцлера и решението за Cosco предизвика протести.

Генералният секретар на СвДП Биджан Джир-Сарай нарече решението "наивно" и разкритикува предстоящото пътуване на Шолц до Китай като "дълбоко неуместно".

Наред с това френски и германски правителствени източници съобщиха за Ройтерс, че френският президент Еманюел Макрон е предложил на Шолц да отидат заедно в Пекин, за да изпратят сигнал за единство на ЕС по отношение на Китай и да се противопоставят на това, което те виждат като китайски опити за изправяне на една страна срещу друга.

Но германският канцлер е отхвърлил предложението на Макрон, казаха източниците.

Страните от ЕС трябва да възприемат по-обединен подход, каза еврокомисарят по индустриалната политика Европейския съюз Тиери Бретон пред Ройтерс в понеделник.

През последните няколко години ЕС прие поредица защитни мерки, предназначени да контролират по-добре инвестициите от държавни чуждестранни играчи, включително от Китай, за да гарантира, че конкуриращите сили няма да получат по-голямо политическо влияние върху Общността.

"Трябва да бъдем изключително бдителни", каза Бретон във връзка със сделката за пристанищния терминал в Хамбург.

Еврокомисарят отбеляза, че тъй като ЕС е определил Китай като системен съперник през 2019 г., ЕК е приела серия от мерки, които могат да се използват, за да блокират инвестициите в критична инфраструктура.