Министърът на финансите в служебното правителство Асен Василев проведе Трети Обществен съвет, който бе посветен на проекта за актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., подготвен от Министерството на финансите. Dir.bg ви предложи да проследите обсъжданията на живо.

В дискусията участваха представители на министерствата, ангажирани в процеса по актуализацията, икономисти, членове на национално представените работодателски и синдикални организации и на неправителствения сектор.

В актуализацията на бюджета планираме допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв, каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет Асен Василев. Тези допълнителни разходи стават възможни заради очакваните над 2 млрд. лв. допълнителни проходи над планираното в Бюджет 2021 - тоест няма да се увеличава дефицитът (той дори спада с 0.3%) и няма да се налагат емисии на допълнителен дълг.

Допълнителните приходи ще дойдат от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, от очакваната подобрена икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП и Агенция "Митници".

Министърът отбеляза, че в допълнителните разходи от над 1.8 млрд. лв. се предвиждат 575 млн. лв. за социални разходи, 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. за здравеопазване.

Още преди месец Василев каза, че се очаква преизпълнението на приходите да бъде между милиард и милиард и половина, което дава възможност в разходната част да бъдат заложени допълнителни разходи също толкова.

Заложени са и допълнителни разходи за президентските избори през октомври. Там сме предвидили два тура плюс разходи за избори "2 в 1", така че да сме подсигурени за най-скъпия сценарий на изборите, каза днес Василев.

В актуализацията на бюджета е включена и повишената вноска за Европейския съюз, която идва от преизчисляване на база Брекзит. заложени са и около 200 млн. лв. други разходи, като фонда за бедствия и аварии и др.

Каква ще е позицията на победителите в изборите - "Има такъв народ", за актуализацията на бюджета, обаче не е известна. На пресконференцията, която даде на 16 юли посоченият тогава от партията кандидат за премиер Николай Василев заяви, че "абсолютно нищо не налага думата актуализация".