По план 2021 г. в държавния бюджет е трябвало да има приходи от 47 млрд. 596 млн. лв., очаква се обаче да има с около 2 млрд. лева повече - 49 млрд. 687 млн лева. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев по време на третия Обществен съвет, който е посветен на актуализацията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., подготвяна от Министерството на финансите, който Dir.bg ви даде възможност да проследите на живо. От казаното стана ясно, че актуализацията е подготовка за евентуална нова ковид криза.

По думите на Василев повечето приходи в бюджета се дължат отчасти на подобрената икономическа среда, както и на по-добрата събираемост, която НАП и Агенция "Митници" реализират.

На база на тези около 2 млрд. лева повече, Министерството на финансите предлага да се увеличат разходите с около 1 млрд. и 807 млн. лева, добави министър Василев. Той уточни, че тези пари ще се използват за осигуряване на социалните плащания, пълно осигуряване на здравната система при тежка ковид криза, както и подкрепа на бизнеса в подобна ситуация.

По-късно в разговора стана ясно, че допълнителните разходи са планирани според прогноза на Министерство на здравеопазването, че през ноември страната ни ще е в тъмночервената зона, което предполага възможен локдаун (като миналата година). Предвидените 2 млрд. лева са достатъчни за осигуряване на социалните плащания, пълно осигуряване на здравната система и подкрепа на бизнеса при тежка ковид криза, увери Василев. Но и добави, че ако кризата не е тежка, бенефициентите (бизнесът и здравеопазването например) просто няма да получат предвидените средства и те ще останат за догодина.

Източник: МФ

Ще има и леко намаляване на заложения дефицит, каза още Василев. Въпреки че се увеличават разходите, приходите се увеличават по-бързо, така че дефицитът пада с 0.3 процента. Това от своя страна не налага да се поема допълнителен дълг и ще се ползва този, който е заложен в бюджета за 2021 г., даже малко по-малко, сочат изчисленията ведомството.

В края на дискусията Василев изтъкна, че министерството не е "скочило" на максималните (възможни) приходи (дори до 3 млрд.), защото ако има тежка пандемия, тези приходи по всяка вероятност няма да се реализират.

При актуализацията на бюджета (балансирана, както я определи министърът), предложението за разходите от 1 млрд. и 807 млн. лева, е следното: 575 млн. лева повече за социални разходи; 430 млн. лева за подкрепа на бизнеса; 335 млн. лева за разходи в здравеопазването.

От парите за бизнеса 400 млн. лв. са предвидени като безвъзмездна помощ, 30 млн. лв. са за подкрепа на авиопревозвачите.

Идеята е да се осигури подкрепа при трета вълна на пандемията от COVID-19 съобразно плана на Министерството на здравеопзването. Така за здравноосигурителни плащания и административна издръжка са предвидени - 121 млн. лв., а други 81 млн. лв. - за добавката от 1000 лв. за медицински персонал. Нови 47 млн. лв. за заложени за закупуване на 1.5 млн. ваксини Pfizer, а за резерв за лекарства за Covid-19 са предвидени - 35 млн. лева. Според разчетите на ведомството за добавката от 1000 лв. към второстепенните разпоредители с бюджет са предвидени - 33 млн. лв., а за поставяне на ваксини - нови 19 млн. лева. 

Заложени са и 231 млн. лева са за други разходи, които могат да се наложат. Василев даде пример да с евентуално възстановяване на Фонда за бедствия, който е бил изразходван още първите 4-5 месеца на годината.

Източник: МФ

Предвидени са и разходи за избори, тъй като разходите за президентските избори са били използвани за вторите парламентарни избори. Разходите за изборите се предвижда да бъдат в два тура, плюс допълнителни бюлетини за избори за парламент, ако се наложи. Министърът уточни, че в "най-широкият сценарий" се предвижда да се проведат избори "2 в 1".

В разходите се предвиждат допълнителни 103 млн. лева за вноската на страната ни за ЕС, тъй като покрай Брекзит тя е била преизчислена.

Служебният финансов министър уточни, че специално за здравеопазването и социалните разходи, това са от разходите от държавния бюджет, но там има и приходи от НЗОК от 105 млн. лева, които са в допълнение към тези 335 млн. лева.

"Там стават 440 млн. лв. реално", посочи Василев. Същото е за социалните разходи, където също има приходи.

Много бих се радвал да не направим всички тези разходи, например за затворени бизнеси, но нова ковид вълна е независещо от нас условие, коментира Василев в края на дискусията.

Той уточни, че идеята е да не се прави оптимистичен сценарий, а обратното. Ако страната си остане в "зелената зона" 2/3 от плащанията няма да се случат.

Заложена и е актуализация на пенсиите

Дофинансирани са и всичките програми, така че да няма недофинансирани социални програми, изтъкна служебният министър на финансите.

"Новото е, че въвеждаме надбавка за пенсионери под линията на бедност", заяви Асен Василев. Той обясни, че след актуализацията на пенсиите, ако има пенсии, които са под линията на бедност, ще се даде такава надбавка на тези пенсионери, така че да няма нито един пенсионер под линията на бедност. Той посочи, че ефектът, който може да се види е, че към момента 43 процента от пенсионерите са под линията на бедност, приемайки тази актуализация този процент ще бъде нула.

Източник: МФ

Служебният зам.-министър на труда и социалната политика Иван Кръстев уточни, че става въпрос за лицата над 65-годишна възраст, които са с придобито право на пенсии, а не за всички пенсионери.

Към Бюджет 2022

Финансовият министър заяви още по време на дискусията, че има сериозен резерв за оптимизация. Василев отбеляза, че големите проблеми могат да бъдат разрешени, ако парите се харчат ефективно, прозрачно и без корупция. И се прехвърли към бюджета за идната година, като каза, че "идеята на бюджет 2022 г. трябва да бъде точно това - да махнем корупцията, да оправим как си харчим парите, да оправим дисбалансите, където ги има, и да вложим в него Плана за възстановяване, така че където има нужда от дълбоки реформи, както в системата на енергетиката, те да могат да се случат".

В средносрочен план най-големият риск за българската икономика е цената на енергийните ресурси. В страната ни има енергийна система и база, която обуславя драстично увеличаване на цената на енергийните ресурси. Това пречи на икономиката, създава бедност, и създава проблеми със заетостта в определени региони и сектори. Ако тази част от задачата не бъде решена правилно, каквито и да "фокуси" да се правят в икономическата и социална настройка, те няма да помогнат, категоричен е Асен Василев.