Това наистина е голямо намаление, което не сме виждали в живата памет, коментира Трайчо Трайков в предаването "Тази сутрин" по bTV по повод на спада на цената на доставяния у нас руски газ. От 1 април синьото гориво поевтинява с 40,3%.

За топлофикациите няма да е чак толкова намалението, тъй като газът съставлява компонента от около 50-60% от стойността на енергията, която заплащат хората, обясни той.

"Намалението на сметките за парно няма да са в размер на 40%. По-ниската цена на газа съответства на актуалните пазарни равнища", каза още той.

"Положително засегнат сектор на първо място ще е транспортът, който използва газ метан, а на второ място клиентите, които използват продукти, произведени от индустрията, която използва газа като гориво или като суровина, както и клиентите на всички продукти, които използват електроенергия", обясни бившият министър на икономиката и енергетиката. Очаквам клиентите на топлофикациите да получат компенсации, посочи още той.

Това беше едно дългогодишно разследване на антимонополната комисия в ЕК, което приключи със споразумение с "Газпром". То за първи път беше обявено през 2017 г., припомни Трайчо Трайков, който вече е районен кмет на община "Средец".

Предвижда се хотел "Рила" да бъде съборен и на негово място да се построи нова сграда, потвърди Трайков. Предвижда се сграда, която използва възможностите за застрояване на ниските тела от страни и на височина ще е една идея по-висока, каза той.

На това място има чувствителна археология, там се намира една от стените на античния град, отбеляза Трайчо Трайков.

През годините за мен се говори много по всякакви поводи за имотното ми състояние. "Всичко е декларирано и с платени данъци до стотинка", заяви Трайчо Трайков по повод имуществото му.