Опашките пред валутните магазини се извиват от ранни зори. След месеци на сериозен дефицит в доставките, кубинците са се втурнали да пазаруват от търговски обекти, в които се плаща само с магнитни карти, заредени с долари, евро и други чужди валути.

Първоначално новината, че правителството ще разреши търговията в магазини, които предлагат хранителни стоки и козметика само срещу чуждестранна валута, бе приета с недоверие. А когато президентът Мигел Диас-Канел потвърди слуховете, последва вълна от възмущение. Между жителите на острова се оформя нова разделителна линия - от едната ѝ страна остават тези, които получават заплатите си в кубинско песо, от другата - кубинците с роднини в чужбина, които им превеждат конвертируема валута.

Врагът си остава в центъра на пропагандната война, но неговите банкноти се превръщат в спасение за проваления кубински икономически модел. Партийните лидери, които възхваляват националния суверенитет, бяха победени от реалността: кубинските пари са непотребни хартийки, само доларовите банкноти им позволяват да продължат да се наслаждават на управленския си комфорт.

Недоверието на хората расте

Сега, когато са принудени да отправят надеждите си към дълго клеймената чужбина, те отново посегнаха към обещанията. Политиците уверяват, че приходите от валутните магазини ще им позволят да гарантират доставките за други държавни предприятия, където още се плаща с песо. Но недоверието на населението не може да бъде преодоляно толкова лесно.

Хората в Куба знаят, че доларът напълно измества местната валута. Той е стожерът на черния пазар, има водеща роля в неформалните сделки и рязко ограничава покупателната способност на голяма част от населението.

Процентът от населението, което може да си позволи да пазарува в новите магазини, все още е трудно да бъде пресметнат. Броят на държавните магнитни карти, използвани за закупуване на продукти във валутните търговски обекти, едва надхвърли 15 000 в края на миналата година, достигайки малка част от 11-милионното население на острова. Кубинските емигранти обаче са над два милиона и голяма част от тях превеждат пари в родината.

Доларите движат черния пазар

Само през 2018-а година кубинците са получили 6,6 милиарда долара под формата на стоки или пари от чужбина, съобщава американската компания The Havana Consulting. Част от тези пари сега вероятно ще постъпят в държавния бюджет - заедно с приходите от командировки в чужбина на хиляди здравни специалисти и стоките, внесени от пътуващите (така наречените "мулета") за препродаване на черния пазар.

Но за тези кубинци, които нямат роднини в чужбина и не притежават собствен бизнес, доларите остават недостижими. Шишетата с шампоан, говеждото месо, качествените колбаси, доброто кафе, зехтинът, макароните във всичките им форми - тези и още редица продукти, разположени по рафтовете на новите магазини, остават далеч от ръцете на повечето кубинци.

Препълнените колички и магнитните карти, заредени с валута, се превърнаха в ярък символ на разделението в кубинското общество.

Публикувано в DW