Куба съобщи днес, че прекратява пристигането на международни пътнически полети и нарежда на всички чуждестранни съдове да напуснат териториалните води на островната държава, за да спре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс и БТА.

В страната има обявени 186 случая на бързо разпространяващата се инфекция и миналата седмица Куба частично затвори границите си, като забрани пристигането на чуждестранни туристи и заминаването на кубинци. Но кубинци и чуждестранни граждани с постоянно пребиваване на острова продължиха да се завръщат с все по-намаляващия брой полети, след което бяха задължително поставяни в карантина в държавни изолационни центрове.

Обявените нови мерки имат за цел да затворят тази "врата" за внасяне на заразата.

"Трябва да спрем пристигането на пътници, които продължават да носят риск за здравето на хората", каза премиерът Мануел Мареро по време на кризисно заседание на високо равнище, предавано по държавната телевизия. Той добави, че Куба остава отворена за търговия и хуманитарни дарения и помощи.

Първите случаи на заразата, обявени преди три седмици, бяха сред група италиански туристи. Оттогава е съобщено за 6 смъртни случая от КОВИД-19. Близо 3000 души, за които се подозира, че са заразени, са под наблюдение в държавните изолационни центрове. Досега медицинските власти са тестували за вируса 2322-ма души.