Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли днес притесненията във връзка с търговската война с Китай, като заяви, че САЩ са в "много силна позиция" ден след като администрацията му определи Пекин като валутен манипулатор, предаде Ройтерс.

Тръмп, който миналата седмица обяви, че ще наложи нови мита върху китайски внос за 300 милиарда долара от първи септември, също така се опита да успокои американските фермери, след като Китай затвори вратата за покупките на американски селскостопански стоки и се появиха опасения за нови китайски мита върху американските селскостопански продукти.

"Огромни количества пари от Китай и други части на света се стичат в САЩ заради сигурността, инвестициите и лихвите! В много силна позиция сме. В САЩ идвам многобройни компании. Красива гледка!", написа в Туитър Тръмп.

Движението на курса на долара вчера разпали допълнително търговския спор между двете най-големи икономики в света. Търговската война се отразява и на финансовите пазари. Уолстийт вчера отчете най-лошия си ден тази година.

Американският държавен глава посочи още, че ще продължи да подкрепя американските фермери, на които администрацията му предлага финансов пакет на стойност 16 милиарда долара за компенсации на загубите от продължаващата търговска война.

Нашите страхотни американски фермери знаят, че Китай няма да може да ги засегне, написа в Туитър Тръмп, добавяйки, че ги подкрепя. /