Фермерите в редица европейски държави не се отказват от исканията и протестния си поход, а на фона на масовите протести във Франция, Белгия, Германия, Италия, Испания, Брюксел излезе с някои отстъпки. През това време тракторите на протестиращите, които блокираха големи европейски магистрали и подстъпите към Париж, Лион и Брюксел, не вдигат блокадите.

Френската полиция арестува 18 фермери днес, които се опитаха да блокират с тракторите си борсата за търговия на едро край Париж, след като настъплението към френската столица от всички страни продължава, информира Ройтерс. По данни на самите протестиращи арестуваните са най-малко 15. Борсата "Рюнжи" е една от червените линии, които в обръщението си вътрешният министър на страната Жералд Дарманен очерта, че протестиращите не бива да пресичат. Той обеща, че не иска силово да премахва барикадите на фермерите по магистралите.

Още снимки вижте тук>>

"Въпросът за разчистването на фермерите не стои на дневен ред", но има "червени линии", които не трябва да бъдат пресичани, като навлизането на фермерите в Париж, блокиране на летищата и на борсата за търговия на едро "Рюнжи", каза френският силов министър пред посочи той пред радио "Франс 2".

Френската полиция арестува 18 фермери, опитали да блокират борсата на едро в Париж

Снимка: AP Photo/Christophe Ena/БТА

Ако фермерите опитат да го сторят, ще бъдат спрени, закани се Дарманен и допълни, че засега те спазват правилата. По думите му в момента протестират около 10 000 фермери, съобщава БТА.

Френското правителство вече обеща сериозни помощи на фермерите, но те искат още, посочва ДПА. Министърът на селското стопанство Марк Фесно, например, заяви, че лозарите ще получат допълнителни 80 милиона евро.

Блокадата край борсата на едро в Париж

Снимка: AP Photo/Thibault Camus/БТА

Френският финансов министър Брюно льо Мер пък увери протестиращите, че проверките в големите френски и други супермаркети в страната ще бъдат затегнати, за да се гарантира, че те плащат на фермерите справедливо и спазват закона, приет с цел гарантиране на земеделските цени, предаде Ройтерс. Мярката е поредният опит на правителството да потуши фермерските протести.

Френските фермери твърдят, че не получават справедливо заплащане на труда си, а мерките на правителството и супермаркетите за намаляване на инфлацията на храните са довели дотам, че много производители не са в състояние да покриват разходите си. Миналата седмица Льо Мер посочи, че търговците на дребно, които не спазват закона, ще бъдат глобени с 2 на сто от оборота си за определен период и допълни, че на "четири търговски групи" вече са изпратени формални предупреждения. "Ако се окажем прави, те ще бъдат санкционирани", заяви Льо Мер, но отказа да посочи за кои вериги става дума.

Тежка техника извадиха силите на реда в Париж срещу протестиращите фермери, за да не ги допуснат да влязат в града

Снимка: AP Photo/Thibault Camus/БТА

В четвъртък президентът Еманюел Макрон ще обсъди проблемите на сектора с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. За утре е свикан и извънредният Европейски съвет с участието на европейските държавни ръководители. Точно за този ден е обявен протест на площад Люксембуг в Брюксел от 11.00 часа, местно време.

Тракторите по белгийските улици

Снимка: AP Photo/Sylvain Blazy/БТА

От няколко дни и белгийските фермери се присъединиха към протестите на французи, германци и италианци, а в медиите в страната са изразени съмнения, че това може да се отрази на снабдяването на магазините за хранителни продукти, предава БТА. Протестиращи са успели да блокират магистрали и няколко депа за разпределение на хранителни стоки.

Пристигналите в Брюксел протестиращи възнамеряват да останат в града днес и утре именно заради насрочената междувременно двудневна среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. А видеа в социалните мрежи показаха, че европейските институции са взели предохранителни мерки с метални заграждения пред входовете.

На фона на протестите на фермерите в половин Европа, ЕК предложи днес за тази година да бъде отложено приложението на някои от изискванията за дейността на земеделците в ЕС. 

Предложената днес отстъпка е свързана с дела на площите обработваема земя. То е в отговор на опасенията за доходите на земеделските производители, се посочва в съобщение на ЕК. Европейските правила предвиждат земеделците да спазват изисквания в областта на опазването на околната среда, за да получат средства от ЕС. Собствениците на земя с площ под 10 хектара са освободени от някои изисквания, а днешното предложение предвижда облекченията тази година да се прилагат за всички стопани.

Протестиращи фермери с трактори в Италия

Снимка: AP Photo/Andrew Medichini/БТА

Второто предложение на комисията днес е да се запазят за още една година безмитният внос и отмяната на квотите за Украйна и Молдова. Облекченията бяха въведени през 2022 г. и се разглеждат като част от подкрепата за украинската икономика, поразена от войната с Русия.

Комисията уточнява, че предвижда същевременно мерки в защита на европейските земеделци, включително със спешно преразглеждане на безмитния режим и особено при вноса на птиче месо, яйца и захар.

Ако вносът от двете държави надвиши средните количества за последните две години, ЕС ще може да възстанови митата, се посочва в съобщението. За да влязат в сила, тези предложения подлежат на одобрението на Европейския парламент и Съвета на ЕС. Френският президент Еманюел Макрон вече заяви, че ще иска регулация на вноса на зърно и пилешко месо от Украйна заради протестите.

Протестиращите във Франция

Снимка: БТА/AP Photo/Matthieu Mirville