Протестиращите фермери във Франция започнаха безсрочна блокада на Париж въпреки мерките за помощ, които им обеща премиерът Габриел Атал. Президентът Еманюел Макрон свика кризисно заседание тази вечер и среща с протестиращите.

Ключовите магистрали около френската столица са блокирани една след друга от тракторите на протестиращите земеделци, които обещаха безсрочен протест още в ранния следобед, предаде кореспондентът на БНР във френската столица.

Вече са засегнати най-малко 16 магистрали в 30 департамента, а фермерите се снабдяват с провизии за продължителен протест. На места те получават подкрепата от местните власти.

Още снимки вижте тук >>

Вътрешният министър Жералд Дарманин нареди разполагането на 15 000 полицаи и жандармеристи, които да предотвратяват безредиците и да не допускат прекрачването на червената линия - навлизане на фермерите в Париж и блокада на летищата и пазара в Ранжис - най-голямото европейско тържище за хранителни продукти на едро. 

Видеа в социалната мрежа от тази вечер показаха, че таксиметровите шофьори блокират района на Триумфалната арка в знак на солидарност със земеделците.

Чучело с лика на Макрон провесиха пред тракторите си протестиращите френски фермери

Снимка: БТА/AP Photo/Matthieu Mirville

Над 200 фермери се събраха край Лиеж, те скандираха "SOS" и "Стоп" и подредиха над 100 трактора във формата на буквите, с които изписаха апела си. На много места фермерите палят и клади на барикадите.

Протестите са водени от основния синдикат на фермерите и Съюза на младите земеделци, които продължават натиска, въпреки че в петък премиерът Габриел Атал частично удовлетвори исканията им.

Фермерите запалиха огньове по магистралите вечерта на 29 януари

Снимка: БТА/ AP Photo/Matthieu Mirville

В опит да потуши протестите френското правителство поиска тази седмица да бъде взето решение за промяна на екологичните регулации на ЕС за земеделските площи, които не трябва да се обработват според новите правила за биоразнообразие, за да подпомогне местните фермери. Това заяви министърът на земеделието Марк Фесно, цитиран от Ройтерс и БТА.

"През идните 48 часа ще има определени мерки, които ще поставим на масата", заяви пред телевизия "Франс 2" Фесно.

Белгийските фермери също започнаха да протестират от днес, като редица земеделци в Европа се оплакват, че ЕС не прави достатъчно, за да им помогне на фона на международната конкуренция и глобализацията. Европейският парламент гласува миналата година след оспорвани дебати закон за възстановяване на деградиралите природни екосистеми. "Оставят ни да умрем", оплакваха се белгийските земеделци, ударени от нарастващите разходи за суровини, падащи доходи, страх от конкуренцията на вносните продукти, особено от тези от тези от Украйна. 

 

Законодателството ще изисква страните да въведат мерки за възстановяване на природата върху една пета от земята и морето до 2030 година. Целта е да се преобърне тенденцията с намаляването на европейските природни хабитати - 81 на сто, от които са в лошо състояние.

Много фермери обаче се оплакаха, че това може да навреди на бизнеса им.

Около 10 страни напразно поискаха удължаване на дерогацията, предоставена от Брюксел през 2023 година заради конфликта в Украйна.

Миналата седмица България отново настоя за това, а Фесно обяви, че ще постави на европейско равнище определен брой теми, включително за необработените земи, предаде Франс прес.

Протестът във Франция

Снимка: БТА/ AP Photo/Matthieu Mirville

Фермерите в Италия отново излязоха на улицата в някои части на Италия, за да протестират срещу вредните според тях европейски селскостопански политики, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

Протестът на фермерите в Италия

Снимка: АНСА/БТА

Протестите са резултат от демонстрации в други части на Европа като Германия, Белгия и Франция, където земеделски производители блокираха пътища и магистрали със селскостопанска техника и създадоха значителни проблеми за движението, протестирайки срещу ниското заплащане, ценовия натиск, екологичните регулации и политиките за свободна търговия.

В Италия се съобщава за протести близо до изхода на магистрала А1 северно от Рим, както и в Удине, в северната област Фриули-Венеция Джулия, където около 70 земеделски производители се събраха на спонтанен протест.

Земеделските производители от остров Сардиния са организирали два отделни протеста утре в Каляри, както и протести, насрочени за 12 февруари в Каляри, Нуоро, Иглесиас, Ористано и Сасари.

Протестиращи германски фермери блокираха днес пътищата, водещи към няколко пристанища, включително това в Хамбург, изразявайки недоволството си срещу правителствената политика, предаде Франс прес.

Тракторите на поход по френските пътища

Снимка: БТА/ AP Photo/Matthieu Mirville

Близо 1000 трактора са паркирани по стратегически пътища, водещи към района на хамбургското пристанище, което е най-голямото в страната и едно от най-натоварените в Европа за международни контейнерни превози.

Тракторни блокади има и край по-малките пристанища Вилхелмсхафен и Бремерхафен.

Полицията в Бремерхафен посочи, че продължават преговорите с фермерите за улесняване на достъпа до района на пристанището.

Германски фермери протестират от декември срещу плановете на правителството на канцлера Олаф Шолц да отмени субсидиите за селскостопанския сектор, след като съдебно решение отвори огромна "дупка" във федералния бюджет. Демонстрациите принудиха правителството да направи частични отстъпки, които обаче не задоволиха исканията на селскостопанските производители.