Текстът в закона за т.н. таван на цените, приет по предложение на БСП, се нуждае от прецизиране, защото с тази разпоредба става невъзможно да се възстанови на клиентите на "Булгаргаз" разликата в цената на газа, получена при предоговарянето с "Газпром". Това каза пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Всяка страна, съобразно своите икономически параметри и възможности, може да предприеме такива мерки, които счете за най-удачни. Ние сме направили своята оценка и мерките, които смятаме, че са релевантни към ситуацията, вече са материализирани в Закона за извънредното положение", обясни тя.

Още идната седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа, договорено със задна дата с "Газпром", заяви още министър Петкова.

"Енергийната сигурност на страната е гарантирана, въпреки извънредната ситуация заради коронавируса", увери Теменужка Петкова.

По думите ѝ важно е енергийният сектор да бъде финансово стабилен, за да няма рискове за техническата възможност той да функционира нормално.

"Парламентът прие това, което предлагаме - да се гарантира непрекъсваемостта на доставките, и плановете ремонти на елктромрежата са прекратени", обясни Петкова.

Като особено важна мярка министърът на енергетиката посочи двойното увеличаване на срока за заплащане на сметките за ток.

"В закона ясно е посочено, че министърът на енергетиката има възможност да удължава този срок - колкото е необходимо, но като се съобрази с финансовата стабилност на сектора. По думите ѝ въвеждането на мораториум върху плащанията не стои на дневен ред, защото би застрашил финансовата и техническата стабилност на сектора, а удължаването на срока за плащане на сметките в момента е адекватна помощ за гражданите", обясни тя.

Относно стратегическите проекти, по които се работи в момента, в ситуацията на извънредно положение няма някакво притеснение. "И "Балкански поток", и интерконекторът Гърция-България се движат в рамките на сроковете, които са предвидени в договорите. За проекта за АЕЦ "Белене" ще се наложи удължаване на сроковете, разписани в процедурата за избор на стратегически инвеститор", увери министърът на енергетиката.

Тя предположи, че вероятно кризата, свързана с пандемията от коронавируса, ще наложи удължаване на срока по подаване на оферти по проекта "Белене" и уточни, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват интереса си към проекта.

Министър Петкова изрази увереност, че ЕС няма да се откаже от крайната си цел - да бъде лидер в борбата с климатичните промени. Тя беше категорична, че България има своя рамкова позиция, която вече е представена пред ЕК - до 2030 година, с хоризонт 2050-а, въглищните централи в страната продължават да бъдат мощности, на които ще се разчита.

Петкова посочи, че не е имало забележки от страна на ЕК, а е имало само препоръка ВЕИ да се увеличи от 25 на 27 процента. "Ние сме се съобразили с това и работим в тази посока", заяви тя.