Тази година беше много важна за българската енергетика, започнаха проекти в доставките на природен газ и приключиха други в областта на електрическата енергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседанието на кабинета днес. На заседанието всички министри направиха отчет пред премиера за свършеното от техните ведомства през 2019 г.


"Започна разширяването на инфраструктурата за природен газ с тръбопровода от турската до сръбската граница по т.нар. проект "Балкански поток" и то при стриктно спазване на европейските правила и националното законодателство", каза Петкова.

"Вече са въведени в експлоатация първите 11 километра, сега се работи по трасе от 150 километра", каза още Петкова.

"В понеделник ще направим проверка", каза от своя страна премиерът Борисов.

"По интерконектора с Гърция за доставка на природен газ също се работи - сега се разчиства трасето в област Хасково", добави министърът.

"За първи път тази година имахме доставка на природен газ от различен от Русия източник - доставени са 403 млн.куб. метра природен газ, част от които втечнен газ от САЩ. През януари 2020 година ще бъдат доставени други около 100 млн.куб. метра втечнен природен газ", сподели още енергийният министър.

"Тази година успяхме да удължим срока на експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с още десет години. Сключихме договори за доставка на свежо ядрено гориво, одобрени и от ЕК, Започна изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", досега са подадени 13 заявления, в това число седем за стратегически инвеститор, а останалите за покупка на енергия или за придобиване на миноритарен дял от дружеството. Тези проекти ще позволят на България да остане на енергийната карта на Европа още десетилетия", каза Теменужка Петкова.

"За първи път сложихме енергийните проекти искрено пред нашите евроатлантически партньори и казахме, че това е българският интерес, когато е изчистен от корупционни схеми и механизми. Проектът за газопровод "Южен поток" беше спрян заради корупция, не заради друго. И не случайно сега строителството (на "Балкански поток" - б.р.) е с един милиард лева по-евтино", каза Борисов.