За ефектите на дигиталната революция се говори от години, но доскоро мнозина подценяваха значението й. Настоящата пандемия разкри, че новите технологии са ключови за по-доброто справяне с кризата.

Благодарение на интернет и дигиталната революция множество професии преминаха към дистанционна работа. Това позволи милиони работни места да бъдат запазени. Новите технологии помагат и в медицината и са предпазили огромен брой хора от възможност за заразяване. Как става това ли? Достатъчен е един много малък пример. Днес получаваме резултатите от ПСР тестовете си по интернет, избягвайки възможността за голямо струпване на потенциално заразни и здрави хора на едно място.

Междувременно учените обменят много по-бързо знания за вируса. Само преди няколко десетилетия информацията пътуваше не само по-бавно, но и не достигаше до всички, тъй като специалистите разчитаха основно на периодични научни журнали, които не бяха еднакво достъпни по целия свят. Именно заради интернет здравните специалисти много по-ефективно синхронизират и водят борбата си с пандемията от Ковид-19.

Пандемията от Ковид-19 разкри колко необходими са новите технологии и ускори фундаментално ускори дигиталната трансформация на индустриите.

"Този процес можеше да отнеме десетилетия, но кризата показа колко необходими и спасяващи са цифровите технологии", заявява главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

"Начинът, по който си представяхме 2030 г., вероятно ще се окаже факт още през 2025 г. Видяхме огромна структурна промяна", споделя Надела по време на видеоразговор.

Множество държави, включително България, смятат да дигитализират администрацията, улеснявайки и ускорявайки голяма част от бюрократични процеси.

Писали сме много за промените, които ни очакват - широко навлизане на изкуствения интелект, по-дълбока дигитализация на държавни и корпоративни услуги, автономизация и роботизация на редица производствени процеси.

Всички тези процеси обаче звучат все още абстрактно. Днес обаче почти всички сме се възползвали от някои от аспектите на дигиталната революция и дори не го осъзнаваме.

За да бъдем по-конкретни ще ви покажем малка част от технологиите, които улесняват ежедневието ни по време на пандемията и позволяват то да също толкова нормално, колкото преди нея.

Платформите за онлайн доставки

Днес можем да поръчаме всичко от интернет

Снимка: istock by Getty Images

Пандемията доведе до въвеждане на мерки за социална дистанция, които от своя страна доведоха до забрана за посещения на магазини и заведения. Това обаче не ни попречи да пазаруваме и да се храним от ресторанти.

Платформите за онлайн доставки спасиха редица бизнеси от затваряне и позволиха на милиони потребители да запазят своето ежедневие максимално близо до познатото.

Вместо на вън, менюто може да се разгледа лесно от дивана вкъщи, като дори се дадат указания на готвачите. За покупката на нови обувки или яке трябва да се разходите не по моловете, а из десетките сайтове.

Съществуването на платформи за онлайн доставки и възможността за онлайн пазаруване спаси множество дребни и средни фирми от фалит.

По предприемчивите търговци и производители бяха уловили тенденцията за все по-голямо доверие към онлайн поръчките и преди пандемията. Други пък бяха започнали да се занимават с дропшипинг, позволяващ на всеки да има своя версия на eBay или AliExpress.

Дори след като забравим какво е Ковид-19, физически съществуващите магазини ще са все по-малко необходими. Това от своя страна прави пазара още по-достъпен за дребния бизнес, който по-лесно може да навлезе и да се конкурира с останалите.

Приложенията за видео разговори

Видео разговорите никога не са били толкова лесни

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Ако пандемията от Ковид-19 се бе случила само преди три десетилетия навярно учениците и студентите щяха да имат една или две напълно пропуснати нулеви години. Интернет обаче позволи учебният процес да бъде запазен.

Основно значение за това играе не само връзката с глобалната мрежа, но и новите приложения за видео разговори и конферентни връзки. Провеждането на онлайн уроци щеше да доста по-трудно в ерата на ICQ, mIRC и дори първите години на Skype.

Новото поколение приложения за видео разговори и по-бързият интернет позволява провеждането на онлайн уроци и изпити. Освен това те позволяват провеждането на оперативки, работни срещи и дори комуникация с други фирми и клиенти.

Дигиталната революция показа, как едно приложение, работещо на компютър и телефон и с размер от едва 200 мегабайта (Zoom), може да спаси образователният сектор от нулева година и да помогне на бизнеса да продължи да функционира по познатия начин.

Дигитално банкиране

Банката вече се намира в телефона ни

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Банковият и финансов сектор бе един от първите интегрирали най-новите решения на дигиталната революция. Това позволи да запазим контрола над своите финанси, когато не можехме да посещаваме банката.

Приложенията за мобилно банкиране и дигитални портфейли позволиха офисът на банката да се озове в ръката ни.

Добър пример за това е приложението m-Postbank. То позволява не само да следите с какви средства разполагате в сметката си, но да правите трансфери към трети лица или между собствени сметки.

Чрез приложението могат да се плащат битови сметки към над 200 търговци в различни категории (ВиК дружества, електроенергия, телекоми, интернет и телевизия и др.). Освен това могат да се плащат данъци и задължения.

Така може да платите ток, вода, интернет и дори данъци без да излизате от дома си. Дигиталният портфейл и мобилното банкиране превръщат чакането на гишета в неприятен спомен от миналото, а ефектът от това е много ценен по време на пандемията.

Умни часовници и фитнес гривни

Умните часовници полагат за поддържането на по-здравословен режим

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

На пръв поглед може да звучи странно, но по време на пандемията търсенето на умни часовници и фитнес гривни успя да бележи ръст. Причините за това са две.

Първата е свързана с множеството затворени фитнеси. Истината е, че доста от смарт часовниците идват с голям набор от функции, които стимулират спорта в парка или вкъщи. Някои от тях идват с вградени лични треньори, които асистират за правилното правене на упражнения, дават указания за провеждането им и дават идеи за нови такива.

Тези джаджи позволиха на мнозина да запазят спортната си фигура дори при социална изолация. Следенето на това колко калории сте изгорили никога не е било толкова лесно.

По думите на потребителите това е основната причина да не страдат толкова за загубата на фитнеса, тъй като могат много по-лесно да намерят алтернативи на открито и да следят доколко ефектът от тях е същият, като този на упражненията от залата.

Другата причина е, че всеки добър умен часовник има функции за следене на здравните показатели, като честота на пулса, следенето на кръвно налягане и съдържанието на кислород в кръвта. Всяка година сензорите на смарт часовниците стават все по прецизни. Мнозинството от тях вече дори прави мониторинг на продължителността и качеството на съня.

Изкуственият интелект

Изкуственият интелект има огромна роля в борбата с пандемията

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-бързо развиващите се технологии днес е тази на изкуствения интелект. Той вече е навсякъде около нас. Камерата на смартфона ви най-вероятно разполага с алгоритми, които подобряват качеството на изображението. Те се захранени с база от данни, а алгоритъмът се самоубочава. Това е само дребен пример.

В началото на пандемията, когато за Ковид-19 не се знаеше почти нищо, анализи, направени от изкуствен интелект върху първите бази от данни разкриха колко точно заразен е вируса и каква е скоростта му на предаване. Това помогна за въвеждането на по-адекватни предпазни мерки.

Изкуственият интелект се използва пряко за борбата срещу Ковид-19. Създаден от Allen Institute алгоритъм, например, проверява 128 000 медицински доклада и извъжда най-съществената информация. Това ускорява значително процеса на изучаване на вируса и научаването на най-ефективните методи за противодействието му. На някои места изкуствен интелект се използва и за по-прецизното и бързо диагностициране на пациенти.

IBM Watson Health е използван за анализ на правилното лечение.

Крайният резултат е, че AI се използва в ранната диагностика, проследяването и разработването на потенциални лекарства и ваксини.

Използването на изкуствен интелект спестява време и усилия на учените, като междувременно позволява икономиката да понесе много по-малък шок. А това ни помага да преживеем пандемията по-леко.

Описаните от нас технологии са само малка част от новостите, заради които се справяме толкова леко с пандемията - ситуацията би била далеч по-мрачна, ако се бе развила само 30 години по-рано.

Дигиталната революция има съществена роля за ограничаването на болестта и спасяването на милиони животи. Освен това тя спасява икономиката ни и позволява да запазим ежедневието си и срещите с колеги и приятели дори във времената на социална изолация.

 


 

*В материала има продуктово позициониране