Американските потребители вероятно ще платят повече за гриловете, на които да приготвят хотдог и бургери за Деня на независимостта тази година заради търговската война между САЩ и Китай, предаде Ройтерс. Те обаче ще намерят известна утеха в по-евтиното месо за традиционните барбекюта, тъй като митата ограничават американския износ.

Войната с взаимните мита, които си налагат двете най-големи икономики в света, започната от президента на САЩ Доналд Тръмп преди година, изправи американските компании пред по-високи цени за метали и компоненти, докато износът на американски земеделски стоки за Китай се понижи.

Производителите на грилове като Ар Ейч Питърсън (RH Peterson), който притежава висококачествените марки Файър меджик грилс (Fire Magic Grills) и Америкън аутодор грил (American Outdoor Grill), обявиха, че срещат сериозни трудности заради по-високите цени на суровини като стоманата и на произведените в Китай части за продуктите им.

"Това е нещо, което нанесе много щети на дейността ни", каза мениджърът по продажбите в Ар Ейч Питърсън Джо Валенсия.

Макар компанията да пое част от по-високите разходи, тя увеличи цените на гриловете с почти 10 процента тази година, което е повече от обичайното сезонно поскъпване през лятото с 1 до 4 процента, заяви старши вицепрезидентът по продажбите Джери Скот.

Месото за 4 юли обаче е в изобилие в американските магазини за хранителни стоки, след като местните фермери увеличиха производството, а търговските спорове ограничиха износа.

В супермаркета Мариано (Mariano), чийто съсобственик е веригата Крогър (Kroger), в Чикаго клиентите се радват на промоцията на бифтеци - "Купи един, вземи другия безплатно" - и бургери за 3,99 долара тази седмица.

"Всъщност забелязах, че месото е по-евтино тази година", каза клиентът на супермаркета Доналд Дена.

"Обикновено приготвяме пилешко за 4 юли, но тази година купих бифтек", добави той.

Крехкото говеждо месо, което се използва в хамбургерите, струва 4,52 долара, което е спад спрямо 4,65 долара през миналата година, според данни на министерство на земеделието на САЩ. Нюйоркската безкостна пържола струва 8,64 долара за фунт (0,45 килограма - бел. ред.) спрямо 9,75 долара миналата година.

"Продължаващите търговски спорове, които ограничават достъпа до пазара и/или се изразяват в по-високи мита, в крайна сметка намалиха обема и стойността на износа на американско месо", посочва икономистът в областта на земеделието в държавния университет в Канзас Глин Тонсър.

Свинските ребра с малко останало месо по тях струват 2,07 долара за фунт, което е незначително увеличение спрямо 2,04 долара миналата година. Цените на свинското месо се повишиха след избухването на смъртоносната африканска чума по свинете в Китай, която засили очакванията за увеличение на износа на компании като Тайсън фудс (Tyson Foods) въпреки митата от 62 процента за внос на американско свинско месо в Китай