Танева: Няма да отстъпя пред търговските вериги. Моделът работи в Италия и Франция

Няма кой да ме убеди, че продукция, докарана от 500 километра, е по-прясна и добра от местната, заяви министърът на земеделието.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много хубаво! Гответете се за високите цени.

свежо месо от испания , дълбоко замразено на 5 месеца

така трябва да е . а не картофи от египед, зеленчук предимно турция, плодове от някаде в африка.

така трябва да е ако искаш да имаш някакво производство в страната. а дали веригите , които внасят над 80 процента от стоките си са съгласни и дали ще им излезе монополната сметка. а дотогава повечето ще работят като фризиори , козметици и каквото намерят

Това не трябва ли по принцип да е така? Т.е. да има гарантирана квота за местни продукти? Защо Ковида трябва да подсети Министърката да въведе квоти??

След като и обясняват , че българските производители са водещи във всички категории продукти включително плодове и зеленчуци. Да направи хипермаркетите на пазар с маси ? Това си го има , всеки може да отиде там . Не му е лесно на Борисов с тези активни министри !

бах ти мурвата! АЛО, ИДИОТКО, ДА ТИ КАЖЕМ: 1989-ТА СЪМ СИ КУПУВАЛ "ЧЕРВЕН ПИПЕР". ПАКЕТЧЕТО - СУПЕР, НАДПИСА - СУПЕР, А КАТ ГО ОТВОРИШ - настъргана тухла. Аз съм убеден, че стока докарана от 500 к е по-читава от родното мутропроизводство!

като си ял тухли как си оцелял. защо сега не ядеш тухли , ще ти излиза по-евтино

предцтави си, изхвърлих пакетчето, щот не замириса на пипер..... ОБАЧЕ СИ ДАДОХ ПАРИТЕ НА ЧМУШЕНИЦИ! КОИТО ТЪРСАТ ДА ИЗМАМАТ И ДНАС, ЩОТ СТАНАХА СИЛНИ И БОГАТИ.

"Доброволно го направиха, за да подкрепят местните производители и общността, в която живеят", отбеляза Танева. "Доброволно го направиха, за да подкрепят местните производители и общността, в която живеят", отбеляза Танева. Има МОДЕЛ, няма ЗАКОН !!!!!!!!!!! Има ПАТРИОТИ, няма ЗАДЪЛЖЕН ПАТРИОТИЗЪМ !!!!!!

Самия аз съм малак / среден производител на плодове и зеленчуци, намирам мярката за смислена, всеки потребител ще може да избира между българска продукция или вносна. Но решенията на големите вериги са централизирани и локални производители не продават в местните вериги, никой не ги взема на сериозно. Т.е. има опасност отново големите производители на български продукти единствено да завземат повече пазар, който така или иначе го имат. И много често огромното производство е съпъствано с по-ниско качество и много химикали - т.е. не толкова здравословна храна. Аз не успявам да продавам био-продукцията си въпреки всичките сертификати, най-вече заради по-ниските добиви, местонахождние в дълбоката провинция, и натиска на търговци и прекпувачи да я купуват на ниска цена като конвенционална или ще си внесат от Турция, Полша, Македония и аз нямам избор. Или се отказваш или играеш по техните правила.

и що не си отвориш магазин? що някой друг трябва да се задължава да си сменя печелившата стратегия с която е направил магазин и изхранва стотици хиляди семейства от чистачки, до мениджъри на веригата му?

А ти защо не станеш министър на правосъдието? Всеки си има поприще за препитание, защо хранителни вериги предпочитат да закупят 200 тона ябълки от Полша на пример за 30ст на кг, които дори в самата Полша не се продават ? Визията може да е перфектна но съдържанието е доста съмнително. Когато храниш децата си, може да се замислиш какво да им предложиш ако мислиш за тях изобщо. Ако искаш ниска цена получаваш това за което плащаш.

Че отвори магазин и ги убий с хубава стока. Да ама не... Що ли?

Кукувицо! А къде са правата на потребителите!? С некачествените и скъпи български продукти ще разболеете още повече и ще изморите народа. Стига с тези експерименти! Оставете хората, които плащат с парите си да избират с какво да се хранят и какво да ползват!

"Моделът работи в Италия и във Франция" И правилно работи. С италианса и френска продукция няма как да не работи

Тая земеделски или търговски министър е! Има ли някаква представа какво количество зеленчуци се произвеждаха при лошия бай Тошо?! Стотици хиляди ученици, студенти, служители, военнослужещи и пр. участваха в бригади в с. стопанство през лятото и есента и не успяваха да приберат реколтата. Накрая пускаха и ромите с каруци да оберат какво е останало, а оставеше много!

Да, спомням си експлоатацията на детски труд, безплатен при това, при бай ти Тодора. Имаше много стока, затова през зимата нямаше пресни зеленчуци и по принцип всичко беше дефицит без солта и оцета.

И тая що точно сега се сети? Да не би щото мъжът и има проблеми с продаването на продукцията в по-малките магазини?

Танева явно не пазарува в големите вериги, за да види, че и сега там се продават доста български продукти от произодители, които са инвестирали и предлагат качество на добра цена и могат да осигурят количества, запазвайки качеството дългосрочно. Ако не го знае, да иде и да види. Клиента определя какво ще се продава. Има достатъчно фермерски и обикновени пазари, на които се продава продукция на малки фирми. Като не им е достатъчно, да си създадат собствени вериги (както направиха много мандри). При големите вериги мястото на фермерските пазари е на паркинга (както и те предлагат). Така, че медийните изяви на Танева са ПР, пунта мара и шменти капели за пред камерите.

Най-вероятно никой от тях не е влизал в магазин последните 20 години. Друго си е шофьора да ти пазарува...

Тя говореше за не по-малко от 50%, а не че няма.

Моделът работи в Италия и във Франция,защото за потребителите си произвеждат качествени стоки.За износ за България с по лошо качество.А нащи производители правят точно обратното,защото ако произвеждат за износ некачествено няма да им се получи,а за българите само ментета.Какво българско да си купя?Хляба ни насъщен не е хляб,да не говорим за сирената,кашкавалите и колбосите.Стига си писукала,ставаш смешна.

"Благодарение на това партньорство, по данни към края на 2019 г., повече от 67% от асортимента в основните хранителни категории в четири от водещите ритейлъри у нас се състои от български продукти."-Това е становището на сдружението за модерна търговия, обявено в публикацията.Ами излиза че водещите ритейлъри у нас вече практикуват това което Танева изисква.Въпросът е ако тяхната публикация е истина/67% от асортимента са български продукти/ ЩО ТОГАВА СКАЧАТ НА ТАНЕВА?

Значи 67 марки различни български вафли по една вафла от асортимент и 33 марки вносни вафли по 10000 вафли от асортимент.

личните ми наблюдения са, че във веригите мляко и млечни продукти се продават масово български, произведени директно от производител за веригата. Отделно има внос - за всеки има избор. Същото с яйцата. Има лютеници, и всякакви други продукти. И клиента избира. Ако са толкова готини БГ вафлите, ще вземе БГ. Ако не са - ще си купи германска. Клиента определя, не държавата. Комунизма свърши! Или ще го връщаме?

Българският производител е тарикат. Веригите ще бъдат поставени между недоволни клиенти от развалени стоки и държавата, която ще ги задължава да ги купуват. Края е известен на всички. Българинът не е от умните хора, което си личи от смешната му история. Ясно е, че ще вземе грешното решение да задължи веригите да купуват български стоки.

Ха прочети, какво си написал и опитай пак! Творбата ти няма смисъл нито като защита на търговците нито като подкрепа на министъра.

Откакто не успя да завършиш 3-ти клас ти е трудно да разбираш какво ти казват, нали? Ще обобщя за теб: Против съм да има закон, който да задължава свободната търговия! Сега как е, разбра ли ме или пак се оплете?

Да си ходи у дома! Като му мине срока на годност на месото - да си го смила, добавя подправки и продава като кайма. Те в Джърманито ще го погалят с перце!

Българските стоки са некачествени и скъпи. Дори насила да ги вкарат в супермаркета, рано или късно Ганчо ще спре да ги купува, защото ще има двойно по евтини и тройно по качествени вносни такива.

значи ето кой харесва найлонови домати и нитратни краставици от Египет и Турция

Клиентите се влияят от цена и качество. Ти например ще купиш ли сплутите домати на бабичката за тройна цена, пред стегнатите добре опаковани и на безценица турски? Не са само тези прословути домати! Има много други продукти, дето булгар булгар даже не ги произвежда. Насила в капитализма не става, това е присъщо за комунягите при тоталитаризма като в русия и Китай.

Например салами, шунки , филета. Българската продукция винаги носи шанса 50/50. Сометайм уин, сометайм люн както казва Стоичков. Комунизма свърши, деца.

почна да има банани и портокали почти целогодишно - и край....

Веригите които не искат да продават българска стока да бъдат Избягвани от бългаските клиенти.

Важно е и потребителите какво купуваме... Аз одавна се старая да купувам Бълкарска стока когато е възможно. Така всички българи ще живеем по добре, А не да храним хора зад граница.

Браво. Това е министър. Ако се намалят и посредниците, които гонят голяма печалба на гърба на производителите ще има колосален ефект.

пич, посредниците участват предимно в нормалната търговия. Не напразно веригите договарят диектно с производители и внасят яко. Щото ако трябва да купуват от борсата промоции и ниски цени НЯМА да има... Още помня как когато Карфур отвори в Бургас имаше дни наред опашки. Или Кауфланд в София. Защо имаше опашки? Щото са продавали еФтино на хората по кварталните магазин ли? А, де?

пич, докато ги имаше кварталните магазини нито веднъж не се е случило да си взема домати и те да са като пласмаса нито пък се е случвало да си взема салам и той да ми оцветява хляба знаеш ли защо ? защото малкия магазин си гледа стоката и не взима боклуци защото ще си изгони клиентите така че като отида там и видя само 3 вида салам знам че който и да взема все ще е хубав а сега какво кауфланд е буквално монопол сложили ми 40 вида салам ама 38 нестават за нищо ама на кауфланд не му пука за качеството важното е да е добра цената и като стана дума за това тия ниски цени дето ги дават по брошурите са или за сметка на качество или на количество а не рядко и от двете за някой неща извиват ръцете на производителя и се правят специални опаковки с по-малък грамаж специално за кауфланд и ти гледаш 2,20лв цена и си викаш брех в кварталния магазин е 3,50 значи тука е евтино ама като го сметнеш на кг или брой и разбираш че това не е баш така тази седмица имаше една бира на примоция в брошурата я имаше цяло пале беха извадили и огромна цена 0,89ст взех си 2 каси като се прибрах видях че са ми я хванали на 1,19лв и отделно още 0,10 за бутилка 30 ст отгоре на бира x60 сташно евтино

Само че в България държавата и органите ѝ пречат до такава степен на дребният производител, че той е задушен и не може да мръдне. Дребният производител се мъчи всякак да стигне директно до купувача, а държавата дебне даже Фейсбук за продажби онлайн. Още се сещам как ня някакъв човечец мината година му бяха конфускували ягодите и го бяха издънили, че продава през Фейса. А тетевенското зелено сирене се продава успешно в Италия по пазари и фестивали, докато в България, не могат. Тъй че тая да не ми сравнява Италия и Испания, където всеки може да си продава продукцията където и както иска с България, където деббат бабите с два лука за фискални устройства!!!

Не бе. И аз предпочитам български продукти. Просто във вреигите всичко е накуп и пазаруваш веднъж за цялата седмица, вместо да обиколиш 2- 3 магазина и пазара, за да се снабдиш със същите стоки /където няма и място за паркиране в София/. А за тези с продажбите по интернет не си прав. Никой не им забранява да продват - просто трябва дадекларират продажбите пред НАП и да платят дължимия данък върху дохода, а те все "забравят" тази подробност.

а ти смяташ ли че големите вериги декларират всичко. предполагам знаеш , че имат лобита и силни адвокати които използват доста вратички в закона