Над 50% от германските малки и средни предприятия се опасяват, че най-голямата икономика в Европа ще се свива през 2019 г. Притесненията са породени заради забавянето на световния растеж, търговското напрежение и предизвикателствата пред автомобилния сектор, пише Bloomberg.

Близо 53% от средните предприятия, които са включени в проучването на търговската асоциация BVMW, се страхуват от идването на рецесия през следващите 12 месеца, обявиха от асоциацията в петък. Липсата на сделка за Brexit също е заплаха.

Влошените очаквания се различават от тези в края на 2017 г., когато страната отбеляза силен годишен икономически растеж заради високите потребителски харчове и засилената международна търговия.

Икономическите прогнози през 2018 г. се понижиха, като икономистите са разделени главно на две групи. Единият лагер очаква слаб, но продължителен ръст на икономиката на Германия, докато другата група икономисти сигнализира за свиване на икономиката.

Постоянният недостиг на квалифицирана работна ръка също оказва влияние за понижените прогнози. Над 92% от малките и средните предприятия изпитват трудности при намирането на подходящи кадри, отбелязват от BVMW. Това са 270 хил. фирми, които разполагат с близо 9 млн. служители, става ясно от проучването на германската търговска асоциация.