Световната банка очаква икономиката на България да нарасне с 2,6 процента тази година и с 3,3 процента догодина. Оценката, съдържаща се в пролетния доклад, публикуван на сайта на институцията, е понижена спрямо януарската със съответно 0,7 и с 0,4 процентни пункта.

Банката е подобрила оценката си за миналата година до спад от 4,2 процента на българския брутен вътрешен продукт (БВП), като изтъква, че икономиката ни е била ударена сравнително леко от кризата, предизвикана от пандемията през 2020 година, предаде БТА.

Според СБ потреблението e останало относително неотслабващо, тъй като държавните субсидии за заплати и добавки към пенсиите са предотвратили по-сериозна загуба на доходи. Бавните темпове на ваксинация обаче предполагат, че рисковете, свързани с пандемията, ще останат високи поне до третото тримесечие на 2021 година, се предупреждава в частта за България.

Занапред експертите на Световната банка съветват българските политици да оттеглят постепенно фискалната подкрепа и да използват разумно безпрецедентното количество средства от ЕС.

Най-големите рискове за перспективите произтичат от епидемиологията на вируса и правителствената програма за ваксинация, която зависи не само от наличността на ваксини и организирането на процеса, но и от нагласите на населението. Скептицизмът срещу ваксините остава висок и може да намалее само с по-силна проваксинационна кампания, твърдят за страната ни авторите на доклада.

Очаква се българската икономика да нарасне с 2,6 процента през 2021 година и да възстанови предкризисното ниво на реалния БВП (от 2019 година) през 2022 година.

Базовият сценарий предполага, че ваксинацията в страната ще набере скорост през второто и третото тримесечие, което постепенно ще допринесе за възстановяване на доверието на потребителите и бизнеса. С очакванията за намален процент на инфекции през лятото и засилена имунизация на основния пазар за България - ЕС - външните продажби на стоки вероятно ще се възстановят, но се очаква туризмът да остане под равнищата отпреди кризата, прогнозира СБ.

Институцията очаква инфлацията в страната ни да се ускори до 3,2 и 3,3 процента съответно през тази и идната година.

За 2021 година се прогнозира бюджетен дефицит от 1,9 процента от БВП, който през 2022 година ще се свие до 1,5 процента. Държавният дълг обаче ще нарасне до 26,6 процента и 26,7 процента през разглежданите две години, сочат оценките на СБ за България.