След като новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност - и тъй като все повече страни се борят с климатичните промени - се очаква политиките за справяне с глобалното затопляне да започнат да се появяват в дневния ред на повече световни организации през 2021 г., заявиха климатичните дипломати през изминалата седмица, цитирани от Euractiv.

Това се отнася за Световната търговска организация, която се готви да разреши споровете относно планираните "въглеродни данъци на границата" (мита върху вноса от страни, които не облагат емисиите при източника), както и Съветът за сигурност на ООН да се справи със заплахите, свързани с климата.

За служителите в областта на сигурността "изменението на климата вече не е мултипликатор на заплахата - а самата заплаха", каза Джон Подеста, бивш ръководител на кабинета на президента на САЩ Бил Клинтън и съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама по време на онлайн събитие.

Демократът политик-ветеран Байдън трябва да встъпи в длъжност на 20 януари и обеща изчерпателна зелена програма за борба с изменението на климата, както в САЩ, така и в световен мащаб.

Кони Хедегор, бивш еврокомисар по климатичните действия, заяви, че правителствени групи като Г-7 и Г-20 вероятно ще обмислят по-амбициозни политики в областта на климата, след като скептично настроеният президент на САЩ Доналд Тръмп няма да е част от преговорите, за да блокира усилията.

Това потенциално може да доведе до действия за глобални споразумения за постепенно премахване на високовъглеродната енергия, както и за регулаторна рамка за устойчиво финансиране, прогнозира тя.

Във все повече международни форуми "климатичният глас може да присъства, каквато и друга по-голяма тема да се обсъжда там", каза бившият еврокомисар. Според нея, това е от решаващо значение.

Джон Подеста заяви, че назначението от Байдън на Джон Кери, бивш държавен секретар на Обама, за специален пратеник за климата, предполага, че новият президент на САЩ възнамерява да прокара международните действия в областта на климата толкова силно, колкото климатичната политика у дома.

Байдън вероятно ще започне още в първия си ден действия за връщане на Съединените щати към Парижкото споразумение от 2015 г. за изменението на климата - от което Тръмп извади страната си миналата година, каза Подеста.

3e-news.net