Инфлацията твърдо ще намалява. Това коментира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в NOVA. Той посочи, че служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове и заради приемането на България в еврозоната.

"Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне чувствително. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници - газът спадна, в момента е важно депутатите да решат за над 200 лева компенсация за тока", добави той.

Министърът призова народните представители да гласуват и компенсиране заради цените на газа. "Компаниите, за да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че ако цената се качи над 200 лв., ще бъдат компенсирани. Това ще помогне за намаляване на инфлацията", подчерта Стоянов.

По думите му 3% инфлация, какъвто е критерият за еврозоната, звучи прекалено оптимистично. "Със сигурност около 5%, 6%, 7% би било поносимо в тази ситуация на годишна база. На месец ще продължи да спада", каза още той.

Стоянов посочи, че започва разговори за растежа на цените и инфлацията с всички хранителни вериги и участници на пазара на едро за храни и напитки. "Надявам се да проведем преговори, които да доведат до това цените да спрат да растат и да започнат да намаляват", обяви министърът.

Самият той каза, че не е привърженик на таван на цените. "При преговорите винаги търсим взаимния интерес. А не такива мерки като таван и да притискаме. Да, правителството може да вземе силови мерки, но аз не съм привърженик", допълни Стоянов.

Ще имаме най-голямата инвестиция в историята на България във възобновяеми енергийни източници, обяви още министърът.

По темата за износ от "Лукойл" той заяви, че се е "наслушал на всякакви глупости".

"Дерогацията е категорична. Има ограничения за петрол по петролопровод. А не от пристанище. Има продукти, които не отговорят на критериите на ЕС и се изнасят в трети страни. Ние няма къде да ги складираме и рафинерията трябва да спре. И всичко е нормално", коментира още Стоянов и допълни:

"В момента ще вземем 43% от печалбата им, каква е логиката да ни атакуват? Заради нашия успех с "Лукойл" се появи ревност. Защо другите не са го направили, не знам".