Световната търговска организация (СТО) разреши днес на Вашингтон да наложи мита върху европейски стоки за близо 7,5 милиарда долара (6,8 милиарда евро) годишно, предадоха агенциите. Това са наказателни мерки заради незаконно отпуснатите от ЕС субсидии за Еърбъс (Airbus).

Тази зелена светлина от СТО няма да предопредели решението на САЩ дали да наложат или не санкциите, дали да го направят изцяло или частично, под формата на допълнителни мита върху широка гама от европейски продукти, отбелязва Франс прес.

Европейската комисия заплаши да отговори, ако САЩ наложат нови мита на ЕС, след като получиха разрешение от СТО в рамките на стария конфликт между Боинг (Boeing) и Еърбъс.

В случай на нови американски мита "ЕС няма да има друг вариант освен да направи същото", каза днес еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Тя все пак подчерта желанието на ЕС да се намери справедливо уреждане на конфликта.

Налагането на мита от САЩ ще има "отрицателно влияние" върху американските компании и работните места отвъд Океана, предупреди след постановлението на СТО главният изпълнителен директор на Еърбъс Гийом Фори, цитиран от Франс прес.

Ако подобни санкции бъдат наложени от САЩ, то те ще са "пречка за свободната търговия и ще имат отрицателно влияние не само върху американските компании, но и върху работните места, доставчиците и американските пътници", е цитиран Фори в комюнике на европейския самолетостроител.

"Еърбъс се надява ЕС и САЩ да се договорят преди да нанесат сериозни вреди на авиационния сектор, както и на търговските отношения и световната икономика", добави Фори.

Говорителката на Еврокомисията Мина Андреева каза днес, че "трябва да се избегне налагането на взаимни мита". Според нея това ще нанесе щети на икономиките, световната търговия и авиацията.

"Готови сме да работим със САЩ за намирането на справедливо и балансирано решение за самолетните ни индустрии. Все още сме готови и искаме да постигнем справедливо уреждане, но ако САЩ решат да наложат позволени контрамерки, ЕС ще направи същото", отбеляза тя пред журналисти.