Служители на "Амазон" (Amazon) стачкуваха днес на много места в Европа срещу работните практики на американския гигант в онлайн търговията в един от най-натоварените дни за пазаруване в годината, предаде Ройтерс.

"Накарайте "Амазон" да плаща" - кампания, координирана от "ЮНИ глоубъл юниън" (UNI Global Union), обяви, че стачките и протестите ще се проведат в над 30 страни между "Черния петък" и "Кибер понеделника".

Известен първоначално с тълпите, редящи се пред големите магазини в САЩ след Деня на благодарността, "Черният петък" се премести все повече в мрежата с онлайн продажби и придоби глобално измерение начело с "Амазон", който тази година рекламира намаления от 17 до 27 ноември, пише БТА.

В Германия, вторият най-голям пазар по продажби миналата година, синдикатът "Ферди" (Verdi) обяви, че около 2000 работници са стачкували в шестте дистрибуторски центъра на "Амазон" в страната. Според данните на синдиката 500 служители са стачкували в склада в Райнберг, което е около 40 на сто от работната сила, и около 250 служители в склада в Лайпциг или 20 на сто от служителите.

В Англия над 200 служители са стачкували днес в логистичния център на "Амазон" в Ковънтри като част от дългогодишния спор за заплащането.

Общата италианска конфедерация на труда (CGIL) обяви, че над 60 на сто от служителите й в склада в Кастел Сан Джовани са стачкували, докато "Амазон" съобщи, че над 86 на сто от служителите са дошли на работа и работният процес не е бил нарушен.

Профсъюзната конфедерация на работническите комисии (CCOO) в Испания призова служителите на "Амазон" в страната да стачкуват на предстоящия "Кибер понеделник".

По данни на "Атак" (Attac), организация, която се бори срещу глобализацията и определя "Черния петък" като "празник на свръхпроизводството и свръхконсумацията" и е организатор на протеста във Франция, 40 автоматични пощенски станции са били засегнати от протестните действия. Според "Амазон" обаче всички автоматични пощенски станции във Франция са били достъпни.