На 26 февруари 1996 г. тогавашният председател на "Газпром" Рем Вяхирев каца с личния си самолет на летището в София. Това е едно от няколкото, нагъсто направени, посещения в България на, както са го наричали по онова време, газовия император или крал... 

Представяме ви снимки и няколко реда спомени от това събитие, без да навлизаме навътре в историята на българския преход от 90-те години на миналия век, белязан именно с газови скандали (разбира се не само газови), извиване на ръце и...убийства на високопоставени хора.

Посланикът на Русия в България Александър Авдеев посреща Рем Вяхирев

Снимка: Иван Григоров

От снимките се вижда кои са посрещачите, проличава сервилното им отношение към посрещания. Имало е защо - освен, че е стъпил на газовия пиедестал, той е с ранг на министър и участва в заседанията на руското правителство с премиер Виктор Черномирдин.

Още едва слязъл, от пистата Вяхирев иска веднага да се срещне с тогавашния  министър-председател Жан Виденов. Среща не е била съгласувана, макар да е било отнапред ясно, че въпросите са важни и ще искат санкция от най-високо място.

Илия Павлов и Рем Вяхирев

Снимка: Иван Григоров

Искането му не може да се осъществи - веднага, все пак посещението на Вяхирев е работно, свързано с делата на небезизвестната тогава "Топенерджи" - поделението на "Газпром" в България (учредено през 1995 г. съвместно предприятие на "Булгаргаз и "Газпром" с равни дялове, а от 1998 г. 100% собственост на "Газпром"), и с намерението да се ускори изграждането на преносна мрежа - на руския монополист, в страната ни.

Жан Виденов все пак е принуден да приеме "министър" Вяхирев, защото още когато планирал визитата си, изразил желание за среща с българския премиер. "Капитал" обаче писа за възможна друга причина: Жан Виденов склонил за срещата едва в деня на пристигането на Вяхирев под силния натиск на Андрей Луканов - президент на "Топенерджи" (застрелян на 2 октомври 1996 г.) и Мултигруп (Илия Павлов).

Андрей Луканов и Рем Вяхирев

Снимка: Иван Григоров

И така, сред официалните посрещачи във ВИП пространството на летище София са Андрей Луканов и групата на Мултигруп - Илия Павлов (застрелян на 7 март 2003 г.) и негови заместници. Включиха се и представители на правителството - вижда се началникът на кабинета на Жан Виденов - Красимир Николов, и държавната "Булгаргаз". Изпращането също става през ВИП пространството на държавата в приблизително същия състав.

Рем Вяхирев - вдясно е Красимир Николов, началник на кабинета на премиера Жан Виденов

Снимка: Иван Григоров

Помним как СДС тогава протестираха в парламента, че такова внимание - през ВИП-а, принизява българските държавни институции и посрещаните гости с висок държавен статут, които идват с добри намерения и желание за сътрудничество, но Рем Вяхирев не е такъв.

На 21 януари 2015 г. политологът Искра Баева казва в интервю за Faktor.bg, което известният журналист и анализатор Иво Инджев цитира на своята страница:

"Безспорно е, че интерес от смяната на Виденов тогава имаше Русия, тъй като вече беше ясно оформен българо-руският конфликт по цената на природния газ. Жан Виденов настояваше Русия да продава природния газ на по-ниски цени заради Ямбургското споразумение, според което България участва в строителството на газопровода срещу продажби на по-ниски от пазарните цени. Другият пункт от спора беше за собствеността на газопреносната система. И по него Виденов беше твърд и неотстъпчив. И тогава се поведе една антибългарска пропагандна кампания в Русия, която наподобява сегашната."

Рем Вяхирев, заобиколен от журналисти

Снимка: Иван Григоров

И понеже има връзка, да се върнем в предходната година - 1995-а. Иво Инджев описва какво видната българска русофилка Светлана Шаренкова разказва в интервю (на 26 декември 2014 г.) за "Комсомолская газета" от позицията на свидетел как Рем Вяхирев командва по телефона от София премиера на Русия Виктор Черномирдин, а на българския министър-председател Виденов, говорейки господарски на ти, се заканва, че ще го заобиколи:

"Бях свидетел на събитието, когато шефът на "Газпром" Вяхирев дойде в България през 1995 г., за да подпише споразумението за "Син поток" (всъщност за "Топенерджи", България няма нищо общо с руско-турския проект - б.р.). А на следващия ден Черномирдин трябваше да пристигне с 15 министри, за да подпише много важни споразумения. И само си представете: хотел Шератон, посланици в униформи, златни химикалки, всичко е готово. Пристига българският министър на енергетиката, целият побелял и треперещ. Българският премиер Жан Виденов (а той е възпитаник на МГИМО, говори отлично руски) развали договора в последния момент. Вяхирев съвсем се напъва и заявява: "Свържете ме с Черномирдин!" И тогава той извика директно в слушалката: "Виктор Степанович! Не идвайте утре в България! Тук ни третират унизително!" Куриери тичаха цяла нощ между Шератон и правителството. Сутринта Вяхирев се срещна с Виденов и му каза толкова грубо: "Все пак ще те заобиколя! Имам четири начина да те заобиколя!" И Русия ни заобиколи." Вероятно има предвид в случая "Син поток" - на 15 декември 1997 г., Русия и Турция подписват междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода под водата, а "Газпром" и "Боташ" подписват 25-годишен договор за продажба на газ.

Вижте още снимки на Иван Григоров от това посрещане на Рем Вяхирев >>

А ето и една друга история за Рем Вяхирев и българската му връзка, за която Dir.bg писа през март 2019 г. под заглавие: Фанфари, газ и Бъки победителят >>