Рекордното поевтиняване на петрола, наблюдавано в момента, се дължи на "нещо много краткосрочно" и пазарите ще намерят новото нормално положение. Това заяви днес икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет в интервю за телевизия "Фокс".

Вчера майските фючърси на американския лек суров петрол закриха търговията с цена от минус 37,63 долара за барел, тъй като инвеститорите не искаха да притежават контрактите и напуснаха пазара, припомня Ройтерс.

Всъщност никога преди не сме спирали икономиката и за кратко ще се случват тези странни неща, докато хората си стоят по домовете и не шофират, каза Хасет.

По думите му това ще бъде много краткосрочна ситуация, тъй като производството ще се адаптира, както и капацитетите за преработка на суровия петрол. Нещата скоро ще се установят в ново нормално положение, увери той.

Хасет призна, че свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през второто тримесечие може да се окаже най-голямото в историята.

Това със сигурност е тежка икономическа ситуация и сме изправени пред един от най-големите шокове, които която и да е голяма икономика е изпитвала някога. Понижението на БВП през второто тримесечие може да се окаже най-голямото, отчитано някога от САЩ, защото толкова много неща са спрели дейността си, отбеляза експертът.

Според икономиста е нулева вероятността САЩ да имат балансиран бюджет тази година.

Той изрази очакване скоро да бъдат одобрени допълнителни мерки в помощ на малкия бизнес, евентуално последвани от други голям закон на Конгреса за стимулиране на икономиката в условията на пандемията.