Прогнозираме лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от 3% до 6% за цялата страна и между 5 и 8% за Черноморието. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Народното събрание, предаде "Фокус".

"Големи наши преки конкуренти и дестинации като Турция, Тунис и Египет имат изключително сериозна политика по отношение на субсидирането и насочването на туристопотока към тях. Това, което към момента прогнозираме, но много е важно какви ще бъдат данните юни месец, е спад от 3 до 6% на този етап", обясни министърът.

"Надяваме се съответно и се борим да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България. На този етап имаме основание да смятаме, че тези данни между 3 и 6% за цялата страна са реалистични. Като по отношение на Черноморието това, което имаме като прогноза е в рамките на 5 и 8% на този етап", посочи Ангелкова. Тя уточни, че такива са били прогнозите и в началото на годината.

Министърът заяви, че през август ще бъде представен специален механизъм за подпомагане на организирания туризъм.

Ще бъде представен тогава, "за да може големите туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните, да го имат предвид и съответно да насочат капацитет, както от чартърни полети, така и от туристи към нашата страна към 2020 г.", изтъкна Ангелкова. Тя отбеляза, че в туризма "всяко едно действие днес има своя ефект следващата година".

"Смятам, че с тази мярка, включително с мерките, които всеки един от представителите на бранша предприема по отношение на предлагане на различни пакети, съответно и с общи усилия ще насочим вниманието и към лято 2020 г., което в момента се договаря", допълни Ангелкова. Тя все пак посочи, че този сезон не е отписан, тъй като от миналата година се говори за лято 2019 г. и припомни 2015-а, "когато Министерство на туризма е работило на база заварено положение, лятото е имало спад от 8 процента. "2016 г. имахме ръст от 19% лятото, 2017 г. имахме ръст от 17%, миналата година ръстът ни беше 5,8%".

На въпрос дали спадът се дължи на геополитическата ситуация, Ангелкова отговори, че "се дължи на много фактори". "Туризмът е икономически сектор, изключително конкурентоспособен. Изключително много зависи от това как ние подхождаме към него. За това и ние взимаме непрекъснато мерки. Има трудни ситуации, но за това се взимат мерки, за да може те да бъдат преодолени. Това, което наблюдаваме в момента като ранни прогнози, съответно да го оправдаем и да се борим да запазим нивата от миналата година и да работим за сезон 2020-2021 г.", каза още министърът на туризма.