Традиционно едни от първите туристи през март и април във Варна пристигат от Германия. Този път обаче те са едва 67 души, които ще почиват в един от черноморските ни курорти. Балнеологичната програма, по която групата пристига у нас, е съфинансирана от Здравната каса на Германия. С всяка изминала година обаче броят на чуждестранните туристи от ранни записвания по Северното Черноморие намалява.

"За съжаление в сравнение с предходните години са поне 5 пъти по малко. Имахме туристи в Албена, в Златни пясъци. А сега, аз откривам само с гостите в Слънчев ден", казва пред БНТ Красимира Георгиева от една от туроператорските фирми, които работят тук.

Според нея една от причините това да се случва е, че през пролетта чартърни полети от Германия няма, а туристите минават през Виена. А чартъри няма, защото излизат скъпи на фирмите.

Престоят на гостите няма да е спокоен, защото курортите край Варна все още не са готови за новия туристически сезон. Там в момента кипи мащабно строителство и това е още една причина за отлива.

"Туристите са като затворени в едно закрито пространство, защото те искат да излязат, да се разходят, да видят бъркотията там, боклуците, калта, прахта! И не знам къде да ги пращам тези хора!", оплаква се Георгиева.