Собствениците на къщи за гости, които са отказали достъп до тях, ще трябва да върнат всички субсидии, обяви министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от БНР. Проверките не са установили драстични проблеми при къщите за гости, отбеляза министърът.

"Ще направим възможно максимално публичен процеса, за да не създаваме и съмнения, недоверие повече от това, което би следвало да бъде. Нашите проверки са на финала на абсолютно всички къщи за гости. Ще дадем отчет за това, но данните, които излязоха, не са коренно различни от грешките, които са установявани и при проверките на база риск-анализа", обясни  Танева.

Министърът потвърди, че европейските пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през следващия програмен период може да бъдат намалени за страната ни с 15% - в абсолютни стойности със 130-140 милиона евро.

"Ние искаме запазване на бюджета като позиция на страната ни. Други страни членки също го искат. В предложението за многогодишна финансова рамка бюджетът за ОСП беше намален. Намалението за България се изразява в 15-процентно намаление на програмата за развитие на селските райони. По ПРСР се подкрепят от една страна земеделските производители, от друга страна селските общини. От земеделския бранш искат това намаление да е за сметка само на общините. Това означава 15-процентно намаление на средствата за селските общини по нашата програма", коментира Танева.