Всички нарушители по Програмата за развитие на селските райони са финансово отговорни, заяви в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БНР. В регламента на програмата за развитие на селските райони всичко е ясно упоменато, категорична е министър Танева.

"Всички нарушители ще бъдат санкционирани така, както регламентът го казва, ако се прилага. Всеки нарушител в мониторинговия период ще бъде санкциониран и санкциите ще са за негова сметка. Всичко останало е част от процедурата", категорична е министърът.

Вчера Върховният административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите по програмата за селските райони. По тази методика досега се налагаха глобите за финансови нарушения при всички европейски проекти по програмата, в това число и нашумелите къщи за гости. От публично известната информация към момента Европейският съюз е наложил санкции на България за 11 милиона евро заради къщите за гости, а Фонд "Земеделие" е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева, отбеляза националното радио. Глобите за къщите за гости, както и по другите мерки, са налагани именно по тази методика, утвърдена от Румен Порожанов в качеството му на директор на Фонда (през 2011 г.).

"Фонд "Земеделие" ще се съобрази (с решението на съда)", каза още Десислава Танева.

Решението на ВАС няма да отмени вече наложени глоби по селската програма, заяви по-рано днес пред БНР юристът на ДФ "Земеделие" Иван Боянов. Според него решението ще засегне евентуално бъдещите налагани санкции.

По мнението на юриста нормативният акт се отменя занапред, така че няма риск досегашните санкционирани да си търсят парите обратно през съда.

"Основанието за налагане на санкция е извършеното нарушение. Тази методика определя единствено единен подход какъв да бъде размерът на санкцията. Тя не е основание. Това е много важно да се отбележи", коментира Боянов.

Други юристи обаче смятат, че отмяната на методиката ще даде шанс всички глобени по нея нарушители да си получат обратно парите, а санкциите, които Брюксел налага на държавата, да се платят от държавния бюджет. Тепърва ще стане ясно дали някой ще носи отговорност за методиката, която не била подписана и публикувана според правилата.

Делото във ВАС бе образувано по искане на сдружение "Венетица" и няколко еднолични търговци, които оспорват методиката, приета от изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" през 2011 г.