Ще дадем възможност на 30 000 ученици и учители да почиват по определен ред в хотели в страната. В продължение на една седмица те ще могат да летуват безплатно. Това съобщи служебният министър на образованието Николай Денков по време на брифинг, на който бяха обявени част от нови мерки в подкрепа на бизнеса. На него присъстваха и служебните министри на финансите и на туризма Асен Василев и Стела Балтова.

"Трябва да преминем от режим, който плащаме на бизнесите, защото са затворени и не могат да произвеждат в режим, в който помагаме възстановяването на бизнесите, помагаме да се вдигнат поръчките, да заработят нормално и да преминат през икономическата криза. В тази насока са всички нови мерки", обясни Асен Василев.  

Той допълни, че средствата за безплатното летуване на учениците и учителите ще бъдат набавени от централния бюджет, като целта е да бъде вдигната заетостта в туризма от нощувки, а в същото време да има и силен социален ефект. 

Предвижда се към средата на юли да бъдат сключени първите договори, като посредници ще бъдат туроператорите.

"От страна на бизнес единиците в туристическия сектор ще бъдат подготвени пакети и децата ще могат както да бъдат придвижвани и застраховани до местата за настаняване, така и ще бъде поето и тяхното изхранване. Ще има и много интересни програми за децата", допълни Стела Балтова. 

Какви ще бъдат останалите мерки в подкрепа на бизнеса предстои да стане ясно до дни.

Проблеми в бюджета

Към началото на май вече има сериозни проблеми в бюджета и трябва се търсят пари за нуждите на бизнеса, здравеопазването и за пенсионерите, каза още Василев. По думите му до средата на май предишното правителство е одобрило изхарчването в повече на един милиард и 164 милиона лева от предвидените в бюджета. От тях повече от предвидените пари са изхарчени малко над 638,6 млн лева, а 510 млн. лева - са преструктурираните средства. От резерва за бедствия са взети малко над 16,2 млн. лева.

В буфера, предназначен за мерките за ковидпандемията, "не редно да се бърка", макар там да има пари, добави министърът, цитиран от БТА.