Китайската държавна компания "Синопек" (Sinopec Group) обяви, че се е договорила с френската "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) да създадат съвместно предприятие за производство на устойчиво авиационно гориво, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Производството на устойчиво авиационно гориво от отработени масла ще се извършва в една от рафинериите на "Синопек" в Китай, се посочва още в изявлението.

Устойчивото авиационно гориво се произвежда от животински субпродукти или селскостопански отпадъци, масла от растения и друга биомаса. Когато се използва например синапено семе, новите синапени растения абсорбират и съхраняват въглеродните молекули, освободени при изгарянето, което прави горивото възобновяемо.

Партньорството между двете компании има за цел постигане на годишен производствен капацитет от 230 000 тона устойчиво авиационно гориво, като новата производствена линия ще бъде изградена в сътрудничество между двете компании.

Споразумението за сътрудничество в областта на реактивното гориво беше подписано в Пекин от председателя на "Синопек" Ма Юншъни и Патрик Пуяне, председател и главен изпълнителен директор на "ТоталЕнержи".

Пуяне отбеляза, че проектът има централно място в стратегията за трансформация на френския гигант, насочена към подкрепа на усилията за намаляване на въглеродния отпечатък на авиационния сектор.

Компанията си е поставила амбициозна цел да произвежда 1,5 милиона тона устойчиво авиационно гориво годишно до 2030 г.

През май 2022 г. първото в Китай съоръжение за производство на биореактивно гориво в индустриален мащаб започна тестово производство в рафинерията "Чжънхай" (Zhenhai Refining & Chemicals) край град Нинбо.