Около 25 000 фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа. Последното увеличение е 14 процента, но спрямо цената на дългосрочния договор то е доста по-голямо - около 25 процента. Това каза в ефира на Нова телевизия Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

В петък Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 май, в размер на 162,17 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Това увеличение ще натовари, а може и да затвори определени сектори, ще бъдат натоварени също и определени стоки, които са чувствителни за населението, каза Ножаров. По думите му хлебозаводите работят до голяма степен на газ, цената ще се отрази и на други стоки.

Според Ножаров увеличението е доста високо за бизнеса, но още по-голям проблем е липсата на предвидимост. Увеличението за май беше определено с голямо закъснение, не е достатъчно известно какви ще са цените и в следващите месеци, допълни експертът.

По думите на Ножаров проблемите с цените на горивата са започнали много преди февруари, а войната в Украйна само е усложнила този проблем, но не го е породила.

"Още миналото лято с цените на електроенергията почнаха. Причината е погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга, както и нереформиран сектор. Този сектор си има тежки дефицити", допълни Щерьо Ножаров.

"Потенциалната война беше известна доста преди да избухне, правителството можеше да предвиди това и да резервира количества. Оказа се, че частни фирми са резервирали, а държавните структури не са ", отбеляза Ножаров.

Председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски коментира в ефира на телевизията, че политиката на "Булгаргаз" е съобразно ситуацията и отчита прекъсването и компенсирането на доставките. Коментарът беше направен по повод на изказването на президента Румен Радев, че политиката на "Булгаргаз" е извън икономическата и управленската логика.

По думите на Рибарски най-важното в момента е подсигуряване на количествата, както и подаването на природен газ да не прекъсва. Той посочи, че това е била основната цел през този месец, а през следващите целта ще е по-ниски цени.

Той информира, че газохранилището в Чирен е запълнено над 20 процента, като нагнетяването на природен газ продължава. По думите на Радослав Рибарски страната ни не го е запълнила предварително, защото е било решено, че няма такава нужда и можем да постигнем високи нива на запълняемост преди зимния сезон.

Очаква се цените на природния газ през следващите месеци да се върнат към нормалното, допълни той. Рибарски заяви, че не знае коя е фирмата -доставчик на втечнен газ от САЩ, както и не знае на каква цена е договорен той.