ДДС за лифт-съоръженията става 9 процента, което пряко ще подпомогне зимния туризъм, съобщи днес зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, имайки предвид вероятно техните оператори. 

В последните дни ГЕРБ предлажи също така да се намали ДДС до 9% за храните, доставяни по домовете. От 1 август влезе в сила 9-процентната ставка на ДДС за виното и бирата, сервирани в заведения. От 1 юли действа 9% ДДС при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи. Всички намаления на данъчната ставка засега са временни със срок до края на 2021 г.

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи, каза още Георгиева, цитирана от БТА. Тя участва в в четвъртото издание на форума "Туризъм експо - дестинация Варна". Основен акцент на конференцията, сред чиито организатори са Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и общината в крайморския град, са новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията от Ковид-19.

През лятото във Варна в местата за настаняване с поне 10 места са отседнали над 425 хиляди гости, от които 205 000 българи, каза още Георгиева. Приходите от нощувките на нашите сънародници в региона са близо 30 милиона лева, което е с 3 процента повече в сравнение с миналото лято. Сред чужденците най-много са били румънците, следвани от поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи, унгарци.

Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева, допълни Георгиева. По думите й в момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия.

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г., каза още Георгиева. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г., допълни зам.-министърът.

Разработва се механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи, посочи Георгиева. По думите й съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта е отрасълът да влезе в плана или като отделен стълб, или да бъде включен в някои от вече обявените четири, уточни Георгиева. Тя допълни, че е създадена работна група, която до края на годината да направи предложението, което да бъде депозирано пред вицепремиера Томислав Дончев.