Бившият финансов министър Симеон Дянков потвърди вече многократно изразяваното (включително и от него) експертно становище, че лихвите по кредитите у нас ще тръгнат нагоре още през февруари-март.

"Европейската централна банка почерни празниците на всички финансисти в самия край на декември 2022 г., като излезе с мнение, че ще увеличават основния лихвения процент, защото все още не сме излезли от кризата", отбеляза по bTV Дянков.

Идеята е да се прибира ликвидност от пазара. Това според него означава, че между февруари и май ще има скок от около 2 процентни пункта и ще се увеличат всички лихви, включително тези в България.

"Идния понеделник ще бъдат изнесени данните за декември 2022 г. Очаквам, че и там ще видим леко намаляване на инфлацията. Това, което ние финансистите гледаме, е сравнението с другите страни. В еврозоната вече излязоха данните - там се отчита леко намаляване. Това се вижда и от данните за САЩ, където инфлацията намалява рязко, т.е. с около 6% (6,5% през декември по окончателни данни - б.р.) - нещо, за което ние само можем да си мечтаем", коментира Дянков.

И отново каза, че е малко вероятно да влезем в еврозоната през 2024 г. "с тази двуцифрена инфлация (16,9% през ноември - б.р.), макар че през последните месеци служебното правителство успя да свие дефицита. Освен това на България ѝ трябва редовно правителство".

"Ще видим едноцифрена инфлация чак към края на 2023 г. Все още не сме готови за по-ниска инфлация, така че може би някъде през есента. Миналата година беше на година на повишаване на цените на енергийните продукти, транспорта и храните. Там по-скоро е тенденциите за намаляване на инфлацията. Но пък минималната работна заплата се увеличи и основната инфлацията ще се вдигне", изтъкна Симеон Дянков.