Рязък спад в цените на енергията, по-специално на бензина, помогна за облекчаване на натиска върху разходите за живот в САЩ. 6,5% е отчетената инфлацията през 12-те месеца до края на декември 2022 г., което е спад от 7,1% ръст на потребителските цени през ноември с.г., съобщи Министерството на труда на САЩ, на което се позова Би Би Си (BBC).

Поскъпването през миналия декември е най-малкото увеличение от повече от година и отбеляза шестия пореден месец, в който темпото на нарастване на потребителските цени спада.

Докладът от четвъртък на Министерството на труда показа, че цените на бензина са били с 1,5% по-ниски през декември в сравнение с година по-рано. Разходите за употребявани автомобили и камиони също са намалели с 8,8% на годишна база.

"Очевидно се движим в правилната посока", каза президентът Джо Байдън в четвъртък. "Всичко това допринася за истинска почивка за потребителите, повече въздух за семействата."

Но някои анализатори предупредиха, че намалението при цените не се разпространява от енергията към други продукти толкова бързо, колкото сса били надеждите това да стане.

Цените на дрехите например са се повишили с 0,5% за последния месец на изтеклата година и са се увеличили с 2,9% на годишна база.

"Дефлацията на стоките не се разраства толкова бързо, колкото очаквахме", пише Пол Олсуърт, главен икономист за Северна Америка за Capital Economics.

Войната в Украйна, която засегна хранителните и енергийните доставки, влоши проблема, вдигайки инфлацията до 9,1% през юни 2022 г. - най-високото ниво от повече от четири десетилетия.

Централната банка на САЩ (Федералният резерв) реагира миналата година, повишавайки лихвените проценти с най-бързия темп от десетилетия, в опит да върне инфлацията до 2%, който смята за здравословен.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл каза миналия месец, че банката ще продължи напред по-малко агресивно, за да види как ходовете й се отразяват на икономиката. 

Чрез увеличаване на разходите за заеми, Федералният резерв очаква да намали търсенето на скъпи стоки като жилища и коли, което би помогнало за забавяне на икономиката и облекчаване на натиска, който тласка цените нагоре. От друга страна рискът от забавяне на инвестиционната активност заради високите лихви е реален, както предупреждават мнозиуна икономисти.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза междувременно, че има все повече доказателства, че САЩ могат да избегнат рецесия тази година и да постигнат "меко приземяване" на икономиката си.

Георгиева каза пред журналисти, че трудовите пазари в САЩ остават устойчиви, а потребителското търсене остава силно, въпреки повишаването на лихвените проценти за борба с инфлацията. Според нея се наблюдава здравословно преминаване от излишни покупки на стоки, които са били под ценови натиск, обратно към търсене на услуги и е имало по-разнообразни източници на растеж на икономиката.

"Това дава известна аргументация за очакване, че САЩ ще избегнат изпадане в рецесия през 2023 г.", каза Георгиева на първия си брифинг за 2023 г., цитирана от Ройтерс и БТА. "И всъщност, бих казала, че дори и от техническа гледна точка (САЩ) да са в рецесия, тя ще е много лека."