Въпросът е как ще помагаме на бизнеса, защото много от мерките са социално ориентирани. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред Нова ТВ в коментар за мерките за борба с коронакризата и Бюджет 2021.

"Добре е да има социални мерки, но нито децата, нито пенсионерите произвеждат национален продукт. Това го прави бизнесът. И ако не му се помогне сега, ще е твърде трудно след това", смята Дянков.

Той е на мнение, че сега не трябва да се правят опити за помощ, а да има план как ще се действа при следваща вълна. Според него обаче в България това не е така и даде за пример мярката 60/40, за която правителството е отделило 4 месеца, за да я въведе.

"Ако заговорим за новия български бюджет, дават се доста пари, не съм против това, но според мен следващите две години ще са дефицитни", каза още Дянков.

Според него, светът не е бил подготвен за коронавируса и се е забавил в реакцията си.

"За съжаление тепърва се научаваме. Дори големи държави като САЩ тръгват лошо и се учат в движение. Тук мерките не са падали и почти всичко е затворено. Всички стоят вкъщи вече 7 месеца, а големите организации планират да отворят чак след година", каза Дянков.

Той добави, че в САЩ е имало подценяване на вируса и от президентската администрация, за разлика от Европа. Според бившият финансов министър по този начин кризата се е задълбочила и страната се е изправила бързо пред няколко вълни.

"Ако затворим отново, голяма част от секторите няма да могат да излязат от кризата. Икономиката е динамична, но много от бизнесите ще изчезнат. Може и други да се създадат, но това ще стане бавно", категоричен е Симеон Дянков.

Според него за България е добре във Вашингтон да са на власт демократите. Това ще помогне на енергийните проекти за страната ни. Ако републиканците не са на власт, това ще бъде по-добре за България, заключи той.