Европейската комисия започва обществено обсъждане на реформата на Пакта за стабилност и растеж, инициирана през 2020 година, но замразена заради пандемията от КОВИД-19. Очаква се дебатите да приключат през 2022 година, посочи европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Франс прес.

Комисията ще постави рамката на дискусиите по тази реформа на бюджетните правила и поуките, които трябва да се направят след пандемията, обясни еврокомисарят.

За да се избегне икономически срив в контекста на пандемията, Европейският съюз временно замрази действието на Пакта за стабилност, ограничаващ бюджетния дефицит до 3 процента и дългът до 60 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

Сега, с възстановяването на растежа, изниква на дневен ред възобновяването на прилагането на Пакта.

Това се предвижда да стане през 2023 година. Но силният скок на държавните дългове вследствие на пандемията кара някои страни да настояват за по-голяма гъвкавост при намаляването на дефицитите, още повече, че борбата с климатичните промени ще изисква огромни държавни инвестиции в близките години.

Някои предлагат да се изключат зелените инвестиции от изчисляването на дефицитите.

Страните членки са разделени: тези от север, смятани за по-въздържани, сред които Германия, се боят да не се наложи да плащат за предполагаемите прекомерни разходи на техните съседи и се опасяват от отпадане на строгите бюджетни правила.