Започват тестове на тол системата в реална среда с помощта на бордови устройства. Въвеждането на новата система за таксуване на тежкотоварните автомобили над 3,5 тона трябва да стане до 1 март 2020 г. Колко ще струва преминаването по платените пътища ще зависи както от вида на превозното средство, така и от екостандарта на транспортните средства.

Най-скъпо ще е придвижването за големите камиони над 12 тона със стари двигатели - за тях ще се плащат 36 стотинки за километър по магистралата и почти толкова за пътуването по пътища първи и втори клас. Тол такси ще се плащат за 6050 километра пътища от републиканската пътна мрежа. Това ще са основно автомагистрали, първи и част от пътищата втори клас.

За да получат бордови устройства безплатно, превозвачите трябва да се запишат за тестовете на сайта bgtol.bg в секцията "За нас" и после "Заявления", обясни пред bTV проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура".

Чрез тези устройства превозвачите могат да разберат колко ще е таксата за техния вид превозно средство по традиционния им маршрут. Устройствата могат да се вземат от четирите демонстрационни центъра в страната - в София, Варна, Русе и Пловдив, уточни Асенов.

Другата опция за превозвачите е маршрутна карта - преди да е започнало пътуването, се декларира маршрута, посочва се вида на превозното средство и на база тези данни се издава картата. Тя ще е предпочитана от тежкотоварните автомобили, които преминават транзит. Маршрутната карта ще важи за 24 часа от момента на активирането й. Може да се купи един или 7 дни предварително в зависимост от това дали ползвателят на пътя е регистриран в системата. Той ще трябва да подаде и 4 междинни точки, освен началната и крайната точка на маршрута.

По пътищата ще има 295 стационарни контролни пункта и 100 мобилни точки, които ще следят дали е платена тол таксата. Те следят и за електронните винетки, който остава начинът за таксуване за леките коли.

Очакваните приходи от тол такси са около 700 млн. лв. на година и общо около 1 млрд. лв. приходи заедно с продажбите на винетки.