Билет за кино, кандидатстване в университет, суши за вечеря, пътуване, любовна среща с непознат - всичко вече е на един клик разстояние.

За поколението на 20 годишните това е напълно естествен природен закон. Така наречените "web natives", родените в уеб среда, са като че ли създадени с вроден рефлекс да кликнат на правилното място в Интернет, бързо да се ориентират, успешно да решат всеки въпрос. Способни са за секунди да купят, върнат, намерят, уредят всичко от своя телефон.

За тях може да сме спокойни, че няма да се загубят на пътя, дори без да гледат пътни знаци и табели. Няма да останат и без винетка, дори да им хрумне да тръгнат в неизвестна посока през нощта.

Те дори трудно ще разберат защо винетките е трябвало да се лепят на предното стъкло на автомобилите и всяка година да се изстъргват със специален уред от там през януари. Неразбираемо, нещо от каменната ера.

Поколението на 40 годишните сме в по-друга ситуация. Първо мислим, а след това кликаме. Имаме електронни подписи, но мразим да си даваме данните от кредитните карти на кой да е уеб сайт. Проверяваме кой стои зад него. Но в никакъв случай не искаме да изоставаме от младите и от развитието на технологиите. Затова с всички сили кликаме и демонстрираме колко добре се справяме с най-новите високи технологии, особено пред подрастващите. Пътна такса - разбира се, ще я платим от мобилния. Но всъщност и с разпечатан договор става. Предпочитаме да е за една година, за да сме подготвени и да тръгваме спокойно на път, когато решим.

Много скоро ще ни настигне обаче поколението на 60 годишните и по-възрастните Интернет потребители. Те използват голяма част от свободното си време, което е повече от нашето, да се усъвършенстват в уеб активности и да разучават възможностите на уеб платформите. Още повече, че Интернет пространството предлага много безплатни услуги за потребителите и бонуси, няма необходимост да се ходи на място, безплатно обслужват и клиентските центрове отговорят на всякакви въпроси, ако им пишеш.

Уеб платформите за електронно пътно таксуване на "Интелигентни трафик системи" Vinetki.bg и TollPass.bg предлагат опция за всяко едно поколение. На един клик разстояние са услугите за закупуване на винетки за българските пътища както за цяла година, така и месечни, седмични или само за уикенда. Всъщност винетката говори много за вас и вашия начин на живот.

Ако имате гости от чужбина, спокойно може да ги оставите да пътуват сами и да си платят пътната такса без ваша помощ, тъй като на сайта Vinetki.bg електронна винетка може да бъде закупена освен на български, на още 7 езика - английски, немски, френски, руски, румънски, турски, гръцки. -блог

Ако пътувате с каравана или кемпер, в движение, онлайн можете да купите нужната винетка.

В света, в който всичко е на един клик разстояние, "Интелигентни трафик системи" АД предлагат своето високотехнологично решение.

В този свят много професии започват да изчезват, защото стават ненужни. По българските пътища вече няма да спираме на всеки километър или сто, както сега правим по магистралите на Гърция. Тъй като българската тол система ще бъде модерна и високотехнологична.

Не се оплакваме от пътуването до Гърция и тяхната тол система, даже напротив, забавно е да се чудиш дали служителят на техния тол с павилион и бариера ще ти проговори на гръцки, английски или вече на български. Удоволствие е да размениш няколко думи, да ти пожелаят "приятен път" или да те упътят от къде да минеш за морето. Това забавя пътуването, но става неприятно само когато се образува голяма опашка. Човешкият фактор и общуването обаче все повече изчезват във високотехнологичната реалност. Губим общуването, но печелим бързина, скорост, незамърсяване на околната среда.

Вероятно ще изпитваме носталгия по човешкия контакт, но той ще бъде заменен от технологии, които ни осигуряват комфорт. Всички насоки и отговори ще получаваме онлайн, от GPS базирано устройство. С него ще си "говорим" и то ще "отговаря" бързо и компетентно на въпросите ни. Истински Биг Брадър.

В света, в който всичко е на един клик разстояние, бързи бизнес процеси, над 200 в случая с платформата за тол такси на "Интелигентни трафик системи", ще действат в невидимото за нас високотехнологично пространство. Те ще осигурят бързо и удобно придвижване на тежкотоварните превозвачи и ще им дават възможност за управление онлайн на заплащането на пътни такси.

Като говорим за изчезващите професии, вероятно съвсем скоро в транспортните компании човешкият фактор, отговорен за контрола на тежкотоварните превози, ще бъде заменен от технологиите.

Плащането на тол такси ще се случва онлайн, като електронните игри, които играят сега бъдещите собственици на автопаркове за тежкотоварни камиони, автобуси и превози. Още догодина с едно бордово устройство или GPS тракер в камиона собствениците или мениджърите на фирми за тежкотоварни превози ще могат да проследяват как пътуват шофьорите им по българските пътища и откъде са минали.

Често се притесняваме и обясняваме на децата ни, че играят прекалено много онлайн електронни игри. Но трябва да признаем, че това е подготовка за реалността и за съвсем близкото бъдеще, в което всичко ще бъде на един клик разстояние. В него те ще са ориентирани, а ние ще сме по-спокойни за тях, защото високите технологии включват и елемента сигурност, постоянно наблюдение, безопасност.