"За времето, в което съм регионален министър, тези 7 месеца, съм одобрил повече от 100 км подробни устройствени планове, които касаят магистралите в България." Тази равносметка направи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при участието си в предаването "Денят ON AIR" на телевизия "България ON AIR".

Той коментира, че това е една добра основа следващ редовен кабинет да има на какво да стъпи, за да може да продължи строителството на магистралите и скоростните пътища в България. Арх. Шишков направи сравнение, че в рамките на миналия редовен кабинет е нямало нито един одобрен ПУП за ново трасе на магистрала и подчерта, че одобрените сега над 100 км са в резултат на изключително усърдна и екипна работа на АПИ, МРРБ и на другите министерства, които са съгласували плановете.

Министър Шишков съобщи още, че днес на експертен съвет е одобрен лот 9 на АМ "Хемус" и след няколко месеца ще има възможност там да започне строителство.

По повод основните ремонти на пътища, извършвани като текущи, арх. Шишков е направил проверка и е установил, че за 31 от тези пътища е имало проектна готовност. Т.е. от АПИ са установили, че тези пътища са за основен ремонт, направени са проекти и е нямало никакъв проблем тогавашното ръководство на Пътната агенция да ги възложи по законов начин с надзор и разрешение за строеж, но това не се е случило. Странно е, че след като са били направени проекти, те не са се възползвали от тях да строят.

"Тогава всички ние, ползвателите, щяхме да сме спокойни, че пътищата са направени както трябва да бъдат", коментира министърът. Той допълни, че от 2019 до 2021 година само 16 км са направени като основни ремонти по напълно законов начин, ремонтиран е един надлез и два моста и е дадено разрешение за строеж за осветлението на кръговото кръстовище на Ахелой.

Арх. Шишков заяви, че проверки ще бъдат правени точно на част от тези 31 пътища, които са основно ремонтирани, но възложени като текущи ремонти. Проверките ще са дали те отговарят на проектната документация, по която са създадени и ще приключат до месец и половина. Ще бъде направено сравнение с проектите, които е имало. Всъщност не е ясно дали въобще е строено по тях.

Той определи като политически пиар искането на ГЕРБ да бъдат извършвани проверки и посочи, че за годините на тяхното управление проверки в мащаба, който те настояват, не са били правени.

Регионалният министър отново подчерта, че няма да бъде разплащано за ремонти, които са основни и са незаконно строителство, а само за законно извършените текущи такива. Той посочи, че с предишното решение на Народното събрание да се платят 50% от всичко на практика е платено и 50% от незаконното строителство.

Министър Шишков уточни, че предишният служебен кабинет почти не е възлагал никакви ремонти, както и по-предишните два служебни кабинета. Основно се разплаща възложено по времето на ГЕРБ строителство, от началото на 2021-ва година, за което е нямало осигурено финансиране тогава.

Относно атаките на политическа партия ГЕРБ арх. Шишков коментира, че за тях той е лошият вестоносец, защото съобщава фактите, каквито са.

"Строителният хаос по време на тяхното управление започва да взима жертви и жертви започват да стават политически емблеми на управлението на ГЕРБ", каза той и даде за пример проблемите със строителството в двата най-големи български града София и Пловдив. В София - с ремонтите на жълтите павета и улица "Граф Игнатиев", а в Пловдив - със строителството на двата стадиона. "Най-вероятно никой поотделно от кметовете на тези два града не е виновен, а причината е в начина, по който се е управлявал целия строителен процес, начина, по който се е възлагало строителството. Усилието ми и на целия кабинет е да сложим нещата на по-ясна, законова основа и да вървим напред.", каза още регионалният министър.

Той коментира и назначенията на ръководните кадри в държавната фирма "Автомагистрали" и ВиК холдинга. Министър Шишков заяви, че назначенията са след проведени конкурси, а преназначените хора са се доказали с работата си.

Предстои ВиК холдингът да намери решение на аварийната ситуация с язовир "Ясна поляна", направен е анализ и сезонът на южното Черноморие ще бъде спасен, обеща регионалният министър. Другият проблем, по който се работи усилено, заедно с областния управител на Търговище, е за водата в Омуртаг, допълни арх. Шишков.

Той припомни и нещо, което не помним от години да се е случвало - за Коледа бяха пуснати и двата тунела "Витиня" в двете посоки по автомагистрала "Хемус", което значително улесни пътуването и хората за пръв път от доста години успяха безпроблемно да преминат по аутобана.